Холандија одбила да изручи осумњиченог за убиство осам војника ЈНА

Правосудни органи Холандије званично су одбили молбу БиХ за изручење Неџада Херенде, бившег припадника злогласне паравојне формације "Шеве", за кога постоји сумња да је одговоран за убиство осам војника ЈНА 1992, јавила је РТРС.

Позивајући се на своја сазнања у Министарству правде БиХ, РТРС наводи да ће више детаља о разлозима одбијања захтева саопштити Тужилаштво БиХ, након што ова институција и званично прими одлуку холандског министарства правде.

Одлука о одбијању молбе за изручење Херенде стигла је у БиХ пре два дана, готово годину од момента када је за њим званично расписана потерница због сумње да је одговоран за убиство осам војника бивше ЈНА 1992. године у Великом парку у Сарајеву, због чега је у Суду БиХ у току суђење Драгану Викићу и другима.

Иако постоји црвена потерница Интерпола, Херенда није био хапшен, већ само лоциран.

За Херенду и "Шеве" вежу се многа монструозна убиства и злочини с политичком позадином, у које је био умешан и врх бошњачке политике.

Реч је о ратном покушају убиства сарајевског криминалца Исмета Бајрамовића Ћеле, атентату на породицу генерала такозване Армије БиХ Сефера Халиловића, убиству бившег заменика директора босанске тајне службе (АИД) Неџада Угљена, где је Херенда требало да буде један од кључних сведока.

Сарајевска штампа, наиме, пише да одређеним политичким круговима у Сарајеву није одговарало да Херенда буде изручен БиХ јер би били откривени налогодавци тих злочина, преноси РТРС.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво