Макрон: Енглески сувише доминантан у Бриселу, а Британија одлази

Француски председник Емануел Макрон сматра да је енглески језик сувише доминантан у Бриселу, поготову имајући у виду да Велика Британија ускоро излази из Европске уније.

"Ситуација је сада прилично парадоксална. Енглески вероватно никада није био толико присутан у Бриселу колико у тренутку када причамо о Брегзиту", рекао је Макрон, који је иначе обећао да ће се борити за већу употребу француског језика у институцијама ЕУ и шире, преноси Ројтерс.

Француски председник је истакао да "та доминација није неизбежна".

"На нама је да поставимо нека правила, да будемо присутни и француски учинимо језиком који омогућује приступ многобројним могућностима", указао је Макрон, наводећи као пример односе Европе с франкофоним афричким земљама.

Макрон, који за разлику од својих претходника често говори енглески у јавности када је изван земље, напоменуо је да није реч о потезу против коришћења енглеског језика, већ – у циљу промовисања вишејезичности.

Навео је да је наклоњен сваком у Европи ко учи два страна језика и да ће Француска појачати напоре у подучавању европских званичника француском језику.

Такође, најавио је кораке ради унапређења учења француског језика у другим земљама, између осталог кроз мрежу француских гимназија у оквиру низа мера.

У међувремену, председник Европске комисије Жан Клод Јункер написао је на Твитеру да "са ентузијазмом подржава вишејезичност".

"Зашто би Шекспиров језик био супериоран над језиком Волтера? Грешимо што смо постали толико англофони", рекао је Јункер телевизији Франс 5.

Ипак, Јункер је напоменуо да је енглески постао свакодневни радни језик унутар институција ЕУ.

"Брегзит ту ништа неће променити, јер су они који не потичу из западних делова Европе навикли да говоре енглески", објаснио је председник ЕК.

Око 274 милиона људи говори француски широм света и тај језик је дуго био доминантан у седишту ЕУ у Бриселу, али је енглески постао свеприсутан у европским институцијама, поготову откако су се источноевропске земље придружиле том блоку 2004, наводи британска агенција.

број коментара 7 пошаљи коментар
(уторак, 20. мар 2018, 22:24)
Stefan [нерегистровани]

Engleski

Pa nije engleski zavladao u Briselu jer je Britanija u evropskoj uniji.Vec zato sto je Amerika zavladala svetom ekonomski politicki i kulturoloski.Naravno da ce engleski da se prosiri kao zaraza.A francuski da ucim jer je to hir francuza...vala necu. Ne zato sto vas ne volim vec zato sto ko vlada njegovo se prica.Zavladajte pa ce svi prirodno da pricaju francuski.Tako je i pre 30tak godina francuski uguran na sva vrata vestacki pa je nestao u roku od 2 godine.

(уторак, 20. мар 2018, 22:18)
anonymous [нерегистровани]

Ko zna francuski svaka cast

a sta ce ostalih 90% evropljana svi na ucenje francuskog jezika finansiranje zagarantovano iz evropskih fondova.

(уторак, 20. мар 2018, 22:10)
anonymous [нерегистровани]

Srpski

Najbolje srpski da se koristi.

(уторак, 20. мар 2018, 21:56)
Dragan S [нерегистровани]

Naivni Makron

Kada Englezi izadju iz EU zvanicni jezik postace Nemacki, a Francuski ce biti trecerazredni kao i Francuska drzava jer Nemacka postepeno sve preuzima. Sta nije mogla u ratu sada ce dobiti pametnom politikom i ekonomijom u miru i to uz svesrdnu pomoc Francuske. E Makrone kapitulirace Francuska po drugi put, zapitaj se zasto Velika Britanija napusta EU.

(уторак, 20. мар 2018, 21:11)
anonymous [нерегистровани]

Nema sanse

Stanovnici istocnoevrospkih zemanlja, clanica EU kao strani jezik najcesce govore engleski (ili eventualno nemacki).

Francuski veoma retko. Znaci od ove price nema nista.

Francuski bi mogao da prodje u Africkoj Uniji ako nekada bude osnovana.

(уторак, 20. мар 2018, 20:24)
anonymous [нерегистровани]

Razlika

I u nemackom i u engleskom postoji rec Gift. I jedni i drugi isto pisu i izgovaraju.
A nije isto znacenje.
Interesantno bi bilo znati kako je doslo do zabune kod preuzimanja.

(уторак, 20. мар 2018, 20:20)
anonymous [нерегистровани]

Engleski jezik

Danas je engleski kao latinski u srednjem veku.

Ne zaboraviti da je engleski kod glasanja koji ce jezik biti u SAD, pobedio za samo dva glasa.