Руски научник: Тровање Скрипаља не личи на руски рад

Леонид Ринк, руски научник, наводи да је учествовао у стварању нервног агенса "новичок" којим су отровани бивши шпијун Сергеј Скрипаљ и његова ћерка и додаје да напад не личи на "московски рад" јер они нису одмах умрли.

Леонид Ринк је за агенцију РИА рекао да би Британци могли да стоје иза напада на Скрипаља, преноси Ројтерс.

"Тешко је поверовати да су Руси умешани будући да су сви отровани још живи. Таква невероватна неспособност руских шпијуна једноставно би била смешна и неприхватљива", рекао је Ринк.

Потврдио је да је за време Совјетског Савеза радио у војној установи где је развијен нервни агенс "новичок".

Упитан да ли је он један од твораца тог агенса, рекао је да јесте.

"Да, то је била основа за моју докторску дисертацију", рекао је Ринк.

Скрипаљ и његова кћерка Јулија пронађени су у бесвесном стању 4. марта у јужној Енглеској и још увек су у критичном стању.

Ринк је рекао да би било апсурдно да руски шпијуни користе "новичок" за покушај убиства Скрипаља, с обзиром на очигледно руско порекло и назив тог агенса.

"Постоје много погодније супстанце", додао је руски научник.

Ринк је, такође, као крајну бесмислицу, одбацио тврдње британских медија да је Јулија Скрипаљ могла не знајући да пренесе "новичок" из Русије, рекавши да тај нервни агенс не би могао да се одржи на тако дугом путу.

"Процес прављења 'новичока' познат многим земљама"

Наводи да је технологија производње "новичока" који је некада био тајна, сада позната многим земљама, укључујући Британију, САД и Кину.

Међутим, истакао је, тачна формула која је развијена у бившем Совјетском Савезу је јединствена па се, на основу узорака из Созберија, може одредити да није направљен у Русији. 

Ројтерс подсећа да је руски научника Вил Мирзјанов, који је на Западу објавио формулу за производњу "новичока" и који сада живи у САД, изјавио је само руска влада могла да изведе напад на Скрипаља. 

Тим поводом, Ринк каже да, поред Мирзјанова, зна још "око пет научника" којима је та технологија позната и који су 1990-их година напустили Русију.

"Дозвола да они оду из земље тада је изазвала велико изненађење на нашем институту", рекао је Ринк.

Напоменуо је да Русија апсолутно нема мотив да убије Скрипаља.

"То је очигледно. Прво, господина Скрипаља су 'потпуно обрадиле' обе стране, односно он је Русији комплетно предао своје енглеске контакте, а Британцима - све што је знао у ССР-у. Он за Москву није интересантан. Друго, за Русију је ово такоде апсолутно неповољан тренутак. Неколико дана пре председницких избора и недуго пре Светског првенства у фудбалу", истакао је Ринк.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво