Си: Сваки покушај поделе Кине је осуђен на пропаст

Кинески председник Си Ђинпинг изјавио је да је постизање потпуног јединства "колективна нада целог кинеског народа", а да су било какви покушаји да се он подели осуђени на пропаст.

У говору пред око 3.000 чланова Националног народног конгреса, Си Ђинпинг је поручио да је кинески народ уједињен у свом веровању да "сваки педаљ наше велике отаџбине апсолутно не може и апсолутно неће бити одвојен од Кине", пренео је АП.

Би-Би-Си оцењује да је Си на затварању годишње седнице кинеског парламента одржао "ватрен националистички говор", у којем је Кину представио као глобалну силу у успону.

Говор је, додаје, представљао снажно упозорење против било каквих покушаја сепаратизма Тајвана или Хонгконга.

Излажући своју визију Кине, Си је рекао да је историја показала да "само социјализам може да спасе Кину", те додао да кинески народ "има дух борбе у крвавој бици против наших непријатеља до горког краја".

Док је говорио о глобалним амбицијама Кине, Си је рекао да ће она бити јака, али не агресивна, као и да се неће развијати на рачун остатка света.

Ипак, упозорио је да Кина мора да буде уједињена како би напредовала, а да је "апсолутно немогуће одвојити иједан инч територије наше велике земље од Кине".

"Сви поступци и трикови за одвајање земље су осуђени на пропаст и осудиће их народ или казнити историја", нагласио је Си.

Лидер Комунистичке партије и председник државе Си Ђинпинг недавно је поново изабран за председника Кине и то без ограничења броја мандата.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво