Договор о условима прелазног периода до изласка Британије из ЕУ

Велика Британија и Европска унија у великој мери су се усагасиле о редоследу корака које ће Лондон предузети у процесу Брегзита, јавља Би-Би-Си.

Главни преговaрач Европске Уније Мишел Барније рекао је да су се две стране договориле о прелазном периоду, оценивши га каo "одлучујући корак".

Прелазни период који ће почети 29. марта 2019. године, требало би да утаба стазу ка будућем трајном односу Брисела и Лондона.

"Током прелазног периода Британија више неће учествовати у креирању политике ЕУ јер једноставно неће више бити њена чланица. Ипак, сачуваће све бенефиције и предности јединственог тржишта и царинске уније, па ће морати да поштује сва европска правила као и друге државе чланице", рекао је Барније.

Додао је да је постигнут договор о правима четири и по милиона грађана ЕУ који живе у Уједињеном Краљевству, као и о 1,2 милиона британских грађана у Унији.

Британски министар за Брегзит Дејвид Дејвис истакао је да ће споразум омогућити извесну будућност пословања као што је случај са квотама за рибарење током прелазног периода.

Између осталог, две стране треба да разговарају о улози Европског суда правде у Британији, тј. да ли ће Лондон моћи да склапа споразуме са земљама ван Уније, као и како ће се решавати питање Гибралтара после Брегзита.

Како оцењује британски јавни сервис, питања границе са Северном Ирском и Гиралтара "могла би да оборе читав процес изласка Лондона из ЕУ".

Ирски амбасадор у Лондону Адријан О‘Нил очекује је да обе стране учине напредак по том питању.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи