ЕУ осудила тровање Скрипаља

Министри иностраних послова ЕУ осудили су, на састанку у Бриселу, тровање бившег двоструког агента Сергеја Скрипаља, изразили солидарност са Британијом и позвали Русију да хитно одговори на британски захтев у вези са нервним агенсом којим је Срипаљ отрован. НАТО уз Велику Британију у случају Скрипаљ.

У заједничком саопштењу министара спољних послова ЕУ, које је шеф британске дипломатије Борис Џонсон у Бриселу информисао о том случају, наведено је да су "животи многих грађана доведени у опасност тим безобзирним и незаконитим чином".

Како наводи АП, европски министри нису отворено Русију оптужили за тровање бившег шпијуна, нити запретили последицама.

Они су, међутим, позвали Русију да се "хитно позабави" британским захтевом у вези са програмом нервног агенса "новичок" и изразили су "потпуну солидарност" са владом британске премијерке Терезе Меј.

Шеф француске дипломатије Жан Ив ле Дријан наводи да после анализе коју су урадили Британци, нема другог рационалног објашњења него да је Русија одговорна за тровање. 

"Русија има способност, мотив и намеру и то је део понашања које Русија испољава по целој Европи", рекла је Тереза Меј.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да Алијанса стоји уз Британију у време дипломатских напетости с Русијом због тровања бившег двоструког агента Сергеја Скрипаља.

"Свих 29 НАТО савезника стоје уједињено. Стојимо у знак солидарности са Великом Британијом. Британија није сама", рекао је Столтенберг на заједничкој конференцији за новинаре с шефом британске дипломатије Борисом Џонсоном у седишту НАТО. 

Столтенберг је рекао да је "досадашњи одговор Русије показао јасно занемаривање међународног мира и безбедности". Он је позвао Русију да обезбеди да се у потпиности објави програм за развој "новичока".

Џонсон је разговарао о покушају убиства Скирпаља и његове кћерке Јулије на седници министара спољних послова ЕУ и на састанку с Столтенбергом.

"Наши НАТО савезници су показали неподељену подршку", рекао је Џонсон након састанка, пренео је Ројтерс.

Британска премијерка и лидери ЕУ треба да се састану у Бриселу у четвртак ради разговора о нападу на Скрипаља и његову ћерку Јулију, који су и даље у критичном стању.

Руски председник Владимир Путин је одбацио британске оптужбе као "бесмислене", истакавши да је Москва спремна на сарадњу са Лондоном у истрази.

Стручњаци Организације за забрану хемијског оружја стигли су у Британију да узму узорке нервног агенса, коришћеног у Солзберију.

У међувремену, британска полиција која истражује и случај убиства руског бизнисмена Николаја Глушкова саопштила је да није било насилног уласка у његов стан и да нема доказа о вези та два случаја.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво