Полемика Зехофера и Меркелове о исламу у Немачкој

Министар унутрашњих послова Хорст Зехофер поново је изјавио да немачка историја и култура немају везе с исламом, након што је раније већ поручио да ислам није део Немачке. Канцеларка Ангела Меркел је одмах реаговала речима да грађани муслиманске вероисповести и њихова религија јесу део Немачке.

Хорст Зехофер је, у интервјуу за данашњи Велт ам зонтаг, рекао да "нико не може озбиљно да порекне то да је Немачка историјски и културно била под хришћанско-јеврејским утицајем, а не под исламским".

"Ово је за мене од кључне важности када се поведе питање о томе шта припада Немачкој", рекао је Зехофер, преноси Политико.

Ангела Меркел је, након Зехоферове изјаве Билду, поручила да су грађани муслиманске вероисповести и њихова религија део Немачке.

Напоменула је и да би ислам који практикују муслимани у Немачкој требало да се усклади с уставом земље.

Канцеларка је рекла да, иако је Немачку обликовала јудео-хришћанска баштина, сада у њој живи четири милиона муслимана, пренео је АП.

"Они овде могу да живе сопствену религију. Ови муслимани припадају Немачкој и на исти начин и њихова религија припада Немачкој", рекла је Meркелова. 

Лидер Хришћанско-социјалне уније, баварске сестринске странке демохришћана канцеларке Меркел, изјавио је претходно у петак за Билд да "ислам није део Немачке".

"Немачка је хришћанска земља", рекао је Зехофер, наводећи да уз то иду слободне недеље, црквени празници, као и ритуали попут Ускрса, Божића и других празника.

Изјава Зехофера за Билд да "ислам није део Немачке" у супротности је са поруком бившег немачког председника Кристијана Вулфа, који је 2010. године покренуо дебату о имиграцијама рекавши да је "ислам део Немачке".

Ту Вулфову реченицу је 2015. године, у време протеста групе Пегида, поновила и немачка канцеларка Ангела Меркел.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара