Столтенберг: Русија све непредвидивија, НАТО да учини више

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да западна војна алијанса мора да побољша своје одбрамбене способности и спремност за деловање, имајући у виду, како је навео, "све агресивније и непредвидивије акције Русије".

У објављеном интервјуу немачком листу "Велт", Столтемберг је рекао да очекује да ће немачка канцеларка Ангела Меркел и други лидери НАТО усвојити такав приступ на наредном самиту овог лета, с обзиром на опасност да би Русија могла да постепено стави већи нагласак на нуклеарно оружје у својој доктрини, вежбама и новим војним способностима.

"Мислим да ће се канцеларка Меркел и њене колеге суочити с новим одлукама на самиту НАТО у јулу у Бриселу. Морамо бити будни и одлучни", рекао је Столтенберг за недељно издање немачког листа, преноси Ројтерс.

Лидер НАТО је прошле недеље оптужио Русију за покушаје да дестабилизује Запад новим нуклеарним оружјем, сајбер нападима и тајним акцијама, укључујући тровање бившег руског двоструког агента и његове ћерке у британском граду Солсберију.

"Увек може да учинимо више и сада о томе морамо да размислимо. Догађај из Солсберија, по свој прилици, следи шаблон који годинама опажамо - Русија постаје све непредвидивија и агресивнија", рекао је Столтенберг у интервјуу.

Уз то, он је поручио да је НАТО увек спреман да одговори када је нека од савезница војно нападнута.

"Желимо веродостојно одвраћање. Не желимо рат. Наш циљ је деескалација", истакао је Столтенберг.

Навео је и да би се "хибридно ратовање" могло наћи на агенди наредног састанка Савета НАТО и Русије, указавши на све већу употребу такозваних "хибридних тактика" као што су војници без ознака.

"Важно је да седнемо за сто и разговарамо једни с другима", закључио је Столтенберг, позвавши Русију да поштује споразуме о контроли нуклеарног наоружања.

Генерални секретар НАТО је, као доказ руске претње, навео припајање Крима 2014, подршку проруским снагама у Украјини, војно присуство у Молдавији и Грузији, мешање у западне изборе и учешће у сиријском рату, напомиње британска агенција.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи