Бренан критикује Трампа јер се радовао смени Мекејба

Бивши директор Централне обавештајне агенције Џон Бренан оптужио је америчког председника Доналда Трампа да је "подмитљив, неморалан и политички корумпиран", јер се радовао смени заменика директора ФБИ Ендрјуа Мекејба.

Џон Бренан је реаговао на Трампов твит који је објавио неколико сати након што је амерички државни тужилац Џеф Сешнс саопштио да је сменио Мекејба.

Трамп је више пута оптужио Мекејба да је нечастан, подсећа АП.

"Када се у потпуности сазна за твоју подмитљивост, неморал и политичку корупцију, заузећеш место које заслужујеш као осрамоћени демагог на сметлишту историје. Можеш да жртвујеш Ендија Мекејба, али нећеш уништити Америку... Америка ће тријумфовати над тобом", навео је Бренан.

Бренан је био директор ЦИА током другог мандата председника Барака Обаме.

Сешнс је отпустио Мекејба на основу препоруке дисциплинске комисије ФБИ.

"На основу извештаја генералног инспектора, истраге Канцеларије ФБИ за професионалну одговорност и препорука високог званичника секретаријата, одлучио сам да сменим Ендрјуа Мекејба", навео је Сешнс у саопштењу.

Неколико сати после тога, Трамп је написао на Твитеру: "Ендру Мекејб ОТПУШТЕН, велики дан за вредне мушкарце и жене ФБИ-ја. Велики дан за демократију. Лицемерни Џејмс Коми је био његов шеф и чинио да Мекејб делује недужно. Знао је све о лажима и корупцији на највишим нивоима ФБИ-ја!"

Мекејб, који је у једном тренутку био други човек агенције, и кога је председник Трамп јавно критиковао због наводне политичке пристрасности и желео да отпусти, поднео је оставку на свој положај у ФБИ-ју 30. јануара.

Планирао је да се пензионише у недељу, на свој рођендан, уз пуне бенефиције.

Међутим, сада када је отпуштен део његове пензије или чак комплетна пензија могли би да буду угрожени, пише Глас Америке.

После Сешнсовог саопштења Мекејн је узвратио својим: "Овај напад на мој кредибилитет је део ширег покушаја не само да будем оклеветан ја лично, него и да се укаља углед ФБИ-ја, агенција за спровођење реда и професионалаца у обавештајним службама уопште".

Контроверза је почела да прати Мекејба само неколико дана уочи председничких избора 2016, када је откривено да је његова супруга Џил Мекејб, демократски кандидат за место у сенату Вирџиније 2015, примила стотине хиљада долара донација за своју кампању од комитета за политичку акцију који је контролисао пријатељ демократске кандидаткиње Хилари Клинтон, тадашњи гувернер Вирџиније Тери Меколиф.

Трамп, тада републикански председнички кандидат, користио је та открића да доведе у питање непристрасност ФБИ-ја у истрази Хилари Клинтон због коришћења приватног имејл сервера, пре него што је биро одлучио да не подиже кривичну оптужницу против ње.

У то време, ФБИ је саопштио да је Мекејб консултовао званичнике бироа за етичка питања и да су он и правници ФБИ-ја применили "систем изузећа из свих истражних питања ФБИ-ја која се тичу политике у Вирџинији".

Међутим, контроверза је наставила да прати Мекејба након што је Трамп нагло отпустио тадашњег директора ФБИ-ја Џејсма Комија због истраге Русије у мају 2017, после чега је секретар за правосуђе Сешнс поставио Мекејба за вршиоца дужности директора бироа.

Мекејб је у својој изјави додао: "Издвојен сам и третиран на овај начин због улоге коју сам играо и корака које сам предузео и догађаја којима сам сведочио после отпуштања Џејмса Комија".

Мекејб, који је служио 22 године у ФБИ-ју, водио је агенцију до августа када је Кристофер Вреј, бивши помоћник секретара за правосуђе, положио заклетву као нови директор ФБИ-ја.

И након што је у децембру најављено да ће се Мекејб пензионисати у марту, када може да се квалификује за пуну пензију, Трамп је наставио да га критикује и напада.

"Заменик директора ФБИ-ја Ендру Мекејб у трци са временом до пуне пензије", твитовао је Трамп 23. децембра. "Још 90 дана?!".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво