Уочи избора у Русији – какве су шансе опозиције?

Владимира Владимировича Путина у Русији подржава више од 80 одсто грађана. Међу младима његова популарност је и већа – око 86 одсто. Избори зато нису неизвесни али и због чињенице да нема озбиљних противкандидата. Најпопуларнијем Путиновом критичару Алексеју Наваљном ускраћено је право кандидовања јер је осуђиван за кривична дела.

Валериј Фјодоров, шеф Сверуског центра за истраживања јавног мњења, наводи да се очекује убедљива победа Владимира Путина.

"Очекујемо да излазност буде између 63 и 67 одсто, да Владимир Путин освоји између 69 и 73 одсто гласова, Павел Грудињин између 10 и 14 одсто, Владимир Жириновски од осам до 12 одсто, а Ксенија Собчак два до три одсто", додаје Фјодоров.

Свака мања излазност од ове разочарала би Кремљ јер у Путиновом изборном штабу и естаблишменту излазност на изборе сматрају главним барометром легитимитета председника. Предузели су много тога да она достигне жељених 70 одсто.

"Слали смо СМС поруке, емитовали ТВ рекламе, постављали билборде на железничким станицама и аеродромима. Употребили смо сва средства и ово је информациона кампања без преседана", наводи Ела Памфилова, председница Централне изборне комисије.

"Бирачи под притиском"

Управо због те кампање, Путинови противници се жале да су бирачи под притиском. У Централној изборној комисији кажу да су притисци на нивоу појединачних инцидената.

"Ми желимо високу излазност али да она буде природна и за то се борим на свим састанцима. Дешава се, нажалост, да људи на нижим нивоима претерају. Понеки директор болнице, предузећа или локални шеф администрације притискају људе и то ме јако љути. Такве ћемо случајеве пронаћи и казнити. Уосталом, и та стална опсесија излазношћу, понављање одзив, одзив, одзив, то је усмерено на дискредитацију избора. Одзив ће бити колики ће бити, много је важнији квалитет целог изборног процеса", наводи Памфилова.

Истраживачи кажу да је више од 90 одсто људи упознато са политиком кандидата и ситуацијом у земљи и да кампање и притисци и немају већег утицаја.

"Кампања је током неколико месеци додатно информисала људе али то није имало никаквог утицаја на нивое подршке, они су остали мање више исти. То показује да је однос снага актера на политичкој сцени успостављен и стабилан. Није било великих промена у том погледу и не треба их очекивати", објашњава Валериј Фјодоров.

Ипак, будући да и задовољни и незадовољни бирачи могу да се уздрже од гласања, а да би слаб одзив и мали број гласова победника дао материјал противницима Путина у земљи и на Западу да доводе у питање његов легитимитет, кампања не попушта.

Активисти иду од врата до врата, на биралиштима се организују фестивали и забаве па чак и референдуми о битним питањима за локалне заједнице.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се