Русија не одустаје од протеривања британских дипломата, али нуди дијалог

Сергеј Лавров је поново најавио да ће Русија протерати британске дипломате као одговор на одлуку Лондона да протера 23 члана особља амбасаде Русије, коју Велика Британија оптужује за тровање бившег шпијуна Сергеја Скрипаља. Истовремено, заменик руског шефа дипломатије Сергеј Рјабков поручује да Москва и даље нуди дијалог Лондону и Вашингтону.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров је одговарао на питање извештача британске агенције Ројтерс са самита о Сирији у казахстанској престоници Астани, о томе да ли Русија планира да протера британске дипломате.

"Хоћемо, наравно", рекао је Лавров не износећи детаље, пренео је Ројтерс.

Лавров је такође прокоментарисао изјаву британског министра одбране Гевина Вилијамсона, који је раније током недеље поручио Русији да "оде и ућути".

"Можда му недостаје образовања", рекао је Лавров на конференцији за медије у Казахстану.

Додао је да је Русија престала да обраћа пажњу на оптужбе из Велике Британије везане за тровање бившег руског двоструког агента Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије, за које руске власти негирају одговорност.

Претходно је заменик Сергеја Лаврова, Сергеј Рјабков, изјавио да Москва очекује да Велика Британија, САД и њихови партнери ускоро предузму нове кораке против Русије у вези са тровањем Скрипаља.

"Русија и даље нуди дијалог Лондону и Вашингтону", поручио је Рјабков, пренео је Ројтерс, позивајући се на Риа новости.

Руски изасланик: Гас "новичок" можда произведен у Великој Британији

Нервни агенс "новичок", за који Лондон тврди да је коришћен за тровање Скрипаља, можда је произведен у британској војној лабораторији у Портон Дауну код Солсберија, града у којем су Скрипаљеви нађени у коми, рекао је руски изасланик у ОЕБС-у.

"Сасвим случајно, владина лабораторија задужена за оружје за масовно уништење налази се у близини Солсберија, у Портон Дауну. Ако Лондон са сигурношћу наводи да је тај нервни агенс 'новичок', то значи да они тамо имају формулу и узорке - а сасвим је могуће да они то и производе", рекао је у четвртак руски изасланик Александар Лукашевич, преноси Тас.

Према његовим речима, "изумитељ овог агенса, В. Мирзојанов, преселио се у САД пре много година".

"Тамо је одведен заједно са документацијом која садржи прецизне информације о том хемијском агенсу", рекао је Лукашевич на седници сталног комитета ОЕБС-а.

Како је додао, што се тиче Руске Федерације, "ниједан развојно-истраживачки рад под шифром 'новичок' никада није организован у тој земљи".

Сергеј и Јулија Скрипаљ пронађени су у бесвесном стању на клупи испред тржног центра у енглеском граду Солсберију, 4. марта.

У одговору на напад на Скрипаља, Британија је одредила рок од недељу дана да земљу напусте 23 Руса, за које тврди да су шпијуни који раде под дипломатским плаштом у амбасади у Лондону.

С друге стране, Русија пориче да има било какву улогу у тровању у случају "Скрипаљ" и најавила је да ће се Британији осветити због протеривања руских дипломата.

Иначе, 2006. године је коришћен зелени чај с радиоактивним полонијумом-210 у убиству бившег агента руског КГБ-а Александра Литвињенка, критичара Кремља, у Лондону, подсећа британска агенција.

Британски истражитељи су закључили да је вероватно Путин одобрио убиство Литвињенка, док Русија негира да је на било који начин била у то умешана.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво