Фицо ће поднети оставку, ако нови премијер буде из Смера

Словачки премијер Роберт Фицо изјавио је да је спреман да поднесе оставку, ако председник Словачке Андреј Киска пристане да његовој партији Смер да право да бира будућег шефа владе.

"Данас сам понудио оставку председнику Републике. Ако председник прихвати, спреман сам да сутра званично поднесем оставку", рекао је Фицо, наводећи да је код председника био са коалиционим партнерима.

Он је новинарима казао да је услов да се поштују изборни резултати и да се његовог партији Смер омогући да именује новог премијера.

Фицо покушава да задржи своју трочлану коалициону владу на окупу усред политичке кризе, изазване убиством истраживачког новинара Јана Куцијака крајем фебруара и позива за одржавање ванредних избора, преноси Ројтерс.

Десетине хиљада Словака изашло је на улице, захтевајући темељну истрагу убиства новинара и његове веренице. 

То су били највећи протести у Словачкој још од времена Плишане револуције 1989. године.

Председник Словачке Андреј Киска је недавно предложио превремене изборе или велике промене у влади као излаз из политичке кризе.

Куцијак је нађен мртав у свом стану, заједно са вереницом, а радио је на причи о везама италијанске мафије са словачким премијером Робертом Фицоом. 

У знак протеста због убиства истраживачког новинара Јана Куцијака које је шокирало земљу, Марек Мадарич, словачки министар културе и дугогодишњи савезник премијера Роберта Фица, први је поднео је оставку на ту функцију. Још двоје званичника из кабинета премијера напустили су функције после убистав новинара.

Такође, министар унутрашњих послова Словачке Роберт Калињак поднео је оставку на функцију, након антивладиних протеста организованих широм земље после убиства Куцијака. 

Три дана након убистава, сви словачки медији објавили су недовршену истраживачку причу убијеног новинара Јана Куцијака. Сајт Актуалити, за који је радио, потврдио је да је истраживао оптужбе о незаконитим исплатама из фондова Европске уније путем пореске преваре, у коју су били умешани словачки и италијански држављани повезани с организованом калабријском мафијом "Ндрангета". 

Убијени новинар Јан Куцијак (27) извештавао је о кривичним преступима бизнисмена међу којима су неки били повезани с политичарима.

У тренутку када је убијен, Куцијак је радио на истраживању о човеку којег је италијанска полиција означила као веома опасну особу, навео је ЕУ Обсервер.

"Ако се докаже да смрт има везе са послом који је радио, то би био напад без преседана на слободу говора и демократију у Словачкој", рекао је тада премијер Роберт Фицо.

Словачка влада нуди милион евра за информације које би помогле у истрази. 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво