Лавров: Оптужбе Британије су политичка представа

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да су оптужбе које је Велика Британија упутила Русији за тровање отровним гасом бившег шпијуна Сергеја Скрипаља и његове ћерке политичка представа и скретање пажње међународне заједнице које Русија неће дозволити.

Сергеј Лавров је поновио да није направљен напредак у застоју који је настао са Британијом због тровања Скрипаља, а оптужбе Британије нису ни снажне ни озбиљне већ су политичка представа која за циљ има да скрене пажњу међународној заједници, што Русија неће дозволити.

Како је рекао, уколико Лондон пошаље званичан захтев Москва ће на њега одговорити у року од десет дана.

"Када званичан захтев у вези са Скрипаљем буде послат, ми ћемо, у складу са нашим обавезама по Конвенцији о хеммијском оружју, пружити одговор кроз десет дана који ће одговорити на захтеве тог међународног документа. Међутим, уместо да нам пошаље захтев, Уједињено Краљевство наставља да изводи политичку представу", рекао је Лавров.

Нагласио је да званична Москва није имала никакав мотив да отрује Скрипаља и његову ћерку, док би можда мотив могли да имају управо они који покушавају да воде русофобичну кампању.

"Јуче су и страни медији и наши поменули велики број аргумената којима се објашњава зашто Русија није могла да има никакве мотиве за тако нешто. Такви мотиви сигурно могу да постоје у умовима оних који би волели да наставе русофобичну кампању у свим сферама људске активности, без изузетка", истакао је Лавров.

Песков: Русија нема никакве везе са тровањем Скрипаља

Москва нема никакве везе са тровањем бившег шпијуна Сергеја Скрипаља нервним гасом у Британији, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, поручивши да Русија не прихвата језик ултиматума. 

"Став Москве је добро познат, Лондон је о томе обавештен дипломатским каналима – Москва нема никакве везе са догађајем у Великој Британији", рекао је Песков новинарима.

Истакао је да Москва не прихвата апсолутно неосноване оптужбе против Русије, које нису поткрепљене доказима, као и да не прихвата језик ултиматума, преноси Тас.

На питање новинара да ли Москва страхује да ће се наћи у међународној изолацији због овог случаја, Песков одговара да се Кремљ нада да ће превладати здрав разум и да ће се друге државе замислити над тим да ли постоје неки докази или не и колико могу бити основане било какве оптужбе на рачун Русије.

Русија је јуче упутила снажан протест британској амбасадорки у Москви Лори Бристоу, сматрајући да су те оптужбе Лондона неосноване. 

Са друге стране, Велика Британија упутила је захтев за објашњење о томе како је нервни гас руске производње којим су убијени некадашњи шпијун Сергеј Скрипаљ и његова ћерка Јулија доспео у Енглеску, на који Русија није одговорила у задатом року, навео је Ројтерс

Британска премијерка Тереза Меј оптужила је у понедељак Русију да стоји иза напада.

Мејова ће данас у парламенту дати изјаву о тровању бившег руског шпијуна, написала је опозициона Лабуристичка партија на свом Твитер налогу. 

Скрипаљ (66) и његова кћерка Јулија (33) нађени су у бесвесном стању 4. марта на клупи у енглеском граду Солсберију и од тада се налазе у болници, а у критичном стању је и полицајац који се нашао на лицу места када су они пронађени.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво