Бундестаг потврдио четврти мандат Ангеле Меркел

Посланици немачког парламента потврдили су четврти мандат канцеларке Ангеле Меркел, чиме је стављена тачка на процес избора нове владе који је трајао скоро шест месеци.

Када га буде завршила мандат, Меркелова ће се по дужини канцеларског стажа изједначити са својим политичким ментором Хелмутом Колом.

Кол, који је преминуо у јуну 2017. у 88. години, на месту канцелара је био пуних 16 година, а наследио га је Герхард Шредер.

Посланици су гласали са 364 гласа "за" и 315 "против". Девет је било уздржано.

У међувремену, Меркелова је положила заклетву пред председником немачког Бундестага Волфгангом Шојблеом, пред којим се обавезала да ће бити "посвећена напорима за добробит немачког народа, штитећи га од штете", преноси АП.  

Коалиције Меркелове ЦДУ, ЦСУ и СПД има 399 места у парламенту.

Иста коалиција била је на власти и последње четири године, али је формирање нове коалиције био тежак задатак, наводи америчка агенција.

Гласање у Бундестагу уследило је након 171 дана од септембарских избора што је рекорд у дужини формирања владе, чак двоструко.

Меркелова ће сада предводити владу која је претрпела значајне промене.

Савладан мушкарац који је покушао да се пробије до канцеларке

Након што је Меркелова, по четврти пут, у Бундестагу, изабрана за немачку канцеларку догодио се безбедносни инцидент.

Један мушкарац је покушао да се пробије до Меркелове док је излазила из зграде немачког парламента на путу ка председнику Немачке Франк-Валтеру Штајнмајеру.

Обезбеђење око Меркелове успело је да савлада мушкарца који је, према писању медија, викао на страном језику покушавајући да доспе до канцеларке.

Полиција га је спречила у томе и оборилана поду док је Меркелова улазила у аутомобил.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво