Бенедикт XVI: Папа Фрања не уништава цркву

Пензионисани папа Бенедикт XVI одбацио је као "глупе предрасуде" приговоре конзервативаца да његов наследник, папа Фрања, својом либералном теологијом уништава Цркву.

У данас објављеном писму, на пету годишњицу од избора папе Фрање за његовог наследника, Бенедикт је поручио да поздравља иницијативу која, како је навео, тражи супротстављање "глупим предрасудама да је папа Фрања само практичан човек лишен специфичног теолошког и филозофског хабитуса", а да је он теоретичар теологије који слабо разуме конкретан живот савременог хришћанства.

Пет година након што се Бенедикт XVI одрекао папинства неки традиционалисти и даље га сматрају својим поглаваром, оптужујући папу Фрању да је превише благ према разведеним католицима и хомосексуалцима, те да превише штити мигранте.

Бенедикт (90) живи готово изоловано у Ватикану откако је постао први папа у 600 година који се одрекао службе и врло ретко наступа у јавности.

Многи конзервативци, наиме, негативно су оценили првих пет година понтификата папе Фрање, оцењујући да је његова политика изазвала збуњеност и нагласила осећај кризе у Цркви.

"Ово је врло елегантан, али истовремено и јасан начин којим се Бенедикт дистанцира од оних који га искоришћавају у својој борби против Фрање", каже отац Антонио Спадаро, језуит близак папи који је о њему написао неколико књига.

Конзервативци тврде да је, у покушају да Цркву учини инклузивнијом и помирљивијом, папа запустио морална питања фокусирајући се на друштвене проблеме попут промене климе, економске неједнакости и миграције.

Године 2016. четири кардинала јавно су критиковала папу Фрању због његовог учења о породици, посебно због могућности да разведени и поново венчани католици током цивилне церемоније добију причест. 

Папа на то није одговорио, а један од кардинала запретио је да ће га јавно "исправити".

Прошле године је неколико десетина конзервативних католичких професора и лаика објавило писмо на 25 страница у којем су папу Фрању оптужили за херезу (јерес).

Већина конзервативаца и либерала једнако су сагласни само у томе да је папа Фрања пропустио да заустави сексуално злостављање, што је проблем који деценијама погађа Цркву, дакле много пре него што је актуелни папа изабран.

Папа Фрања нашао се на удару критика зато што је бранио чилеанског бискупа који је својевремено био оптужен за прикривање сексуалног злостављања.

У свом писму папа Бенедикт одбацио је сугестије конзервативаца о томе да Фрања нема довољно академских квалитета те је, управо супротно, свог наследника назвао "човеком дубоког филозофског и теолошког знања" и поздравио постојање "унутрашњег континуитета двају понтификата".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи