Трамп сменио Тилерсона, Помпео нови државни секретар САД

Амерички председник Доналд Трамп сменио је државног секретара САД Рекса Тилерсона. Његово место заузеће Мајк Помпео, досадашњи директор ЦИА, навео је Трамп на "Твитеру". Функцију од Помпеа преузеће Ђина Хаспел, која ће бити прва жена на месту директора ЦИА.

"Мајк Помпео, директор ЦИА, биће нови државни секретар и радиће фантастично", нагласио је Доналд Трамп на Твитеру.

Амерички председник је захвалио Тилерсону на досадашњој служби.

Трамп је изјавио новинарима да је он сам одлучио да смени државног секретара Рекса Тилерсона.

"Тилерсон ће сада бити много срећнији", рекао је Трамп новинарима у Белој кући и додао да је са Тилерсоном доста разговарао о томе и да су имали неслагања у вези са иранским споразумом, преноси АП.

Истовремено, Трамп је похвалио енергију и интелект новог државног секретара Мајка Помпеа.

Представник Беле куће, који је инсистирао на анонимности, изјавио је да је Трамп желео да има нови тим уочи разговора са Северном Корејом и разних трговинских преговора, пренео је Ројтерс.

Голдстајн: Тилерсон имао намеру да остане на функцији

Подсекретар Стејт департмента за јавну дипломатију Стив Голдстајн каже да је Тилерсон имао намеру да остане на том послу, јер је сматрао да је направио битан помак у националној безбедности.

Два званичника Беле куће навела су да је Тилерсону речено још у петак да ће бити смењен, међутим, Голдстајн каже да Тилерсон није разговарао са Трампом и да не зна разлог смене.

Према Голдстајну, Тилерсону ће недостајати колеге у Стејт департменту и министри са којима је радио.

"Желимо Помпеу све најбоље", рекао је Голдстајн.

Медији су јуче пренели да је Тилерсон изненада скратио посету Африци како би се вратио у Вашингтон због "хитног посла".

Тилерсон, бивши извршни директор компаније "Ексон мобајл", обављао је дужност државног секретара нешто дуже од годину дана.

Шта се крије иза Тилерсонове смене 

Трамп је јавно "сасекао" Тилерсонове дипломатске иницијативе небројено пута, а последњи пут у понедељак, када је досадашњи државни секретар о Русији изнео коментаре који, очигледно, одударају од политике Беле куће, наводи британска агенција.

АП подсећа да су већину Тилерсоновог мандата пратиле гласине о његовим трвењима са Трампом, при чему је у октобру телевизија Ен-Би-Си објавила да је државни секретар председника, пред члановима Кабинета, назвао "мороном", а то Тилерсон заправо никада није порекао.

Ипак, досадашњи државни секретар је све време упорно тврдио да је у солидним односима са Трампом и одбацивао је гласине о затегнутости између њих двојице.

Ен-Би-Си је у октобру објавио и да је Тилерсон био на прагу одлуке да поднесе оставку овог лета, али да је позван да остане на том месту до краја године.

Већина америчких медија данас, после Трамповог саопштења, наводи да је на релацији Трамп–Тилерсон било сукоба "између четири зида".

Телевизија Си-Ен-Би-Си примећује да је до таквих међусобних сукоба дошло у јеку велике међународне кризе, укључујући потенцијални нуклеарни обрачун са Северном Корејом.

Тензије између њих двојице су, напомиње та телевизија, достигле врхунац када се Тилерсон јавно дистанцирао од председниковог "млаког" одговора на насиље на скупу белих неонациста у Шарлотсвилу у Вирџинији прошлог лета.

У међувремену, директор ЦИА Мајк Помпео каже поводом најављеног именовања да је захвалан председнику Трампу на прилици да "служи као директор Централне обавештајне агенције и прилици да служи као државни секретар".

"Његово (Трампово) вођство је САД учинило безбедном и радујем се да представљам њега и амерички народ пред остатком света за даљи просперитет САД. Рад са великим људима у ЦИА, који су најнапреднији и најталентованији државни службеници са којима сам се сусрео, био је једна од великих почасти у мом животу", написао је Помпео у саопштењу, наводи Вашингтон пост.

Ђина Хаспел, која ће бити именована за нову директорку ЦИА и уједно постати прва жена на том месту, изјавила је да је узбуђена због унапређења.

"Након 30 година рада у ЦИА, била ми је част што сам радила као заменик Мајка Помпеа у претходној години. Захвална сам на прилици председнику Трампу и његовим поверењем у мене да ме изабере за новог директора Централне обавештајне агенције", рекла је Хаспелова.

Мајк Помпео, који је познат по својим конзервативиним ставовима, функцију директора ЦИА обављао је од јануара 2017. године.

Током свог мандата, Помпео се трудио да иде "средњим путем" у односу на свог претпостављеног, Доналда Трампа. У јеку вербалног рата између Вашингтона и Пјонгјанга, Помпео је поручивао да се оружани сукоб са Северном Корејом може избећи.

Помпео (54), који редовно извештава Трампа о обавештајним питањима, минимализовао је значај размера руског мешања у америчке председничке изборе 2016, истакавши да Москва деценијама настоји да утиче на изборе у САД.

У фебруару, Помпео је бранио разговоре које је тог месеца у седишту ЦИА имао с руским обавештајним шефовима.

На челу ЦИА, Помпео је подржао америчку владу у темељном прикупању података о комуникацијама Американаца.

Претходно је у три мандата био конгремен Канзаса. Помпео се снажно противио нуклеарном споразуму са Ираном 2015. године, коме је обећано ублажавање санкција уколико Техеран ограничи обогаћивање уранијума и омогући мониторинг својих нуклеарних капацитета.

Помпео је следеће године у изјави за Фокс рекао да тај споразум не чини ситуацију безбеднијом, заложивши се да Вашингтон изађе из тог договора.

Он је пензионисани официр америчке копнене војске, а дипломирао је на Војној академији САД у Вест Поинту и на Правном факултету Универзитета Харвард, наводи британска агенција. 

Хаспелова – обавештајац са више од 30 година искуства

Прва жена у историји САД која ће бити именована за директора Централне обавештајне агенције, Ђина Хаспел, професионални је обавештајац, која је некада била задужена за затвор ЦИА у Тајланду познат по оштрим методама испитивања затвореника.

Хаспелова, која је у претходном периоду обављала дужност заменика директора ЦИА, помагала је у извршењу наређења да се униште видео-снимци испитивања затвореника наливањем воде, а због чега је Министарство правде покренуло истрагу која се завршила без оптужби, преноси АП.

За ЦИА ради од 1985. године, а била је и шеф Одељења за испоставе те обавештајне агенције у иностранству.

У Вашингтону је обављала неколико важних руководећих позиција, укључујући заменика директора Националне тајне службе и заменика националне тајне службе за стране обавештајне службе и поверљиве задатке.

Њену каријеру похвалили су ветерани обавештајне службе, укључујући бившег директора Националне обавештајне службе Џејмса Клапера, који је недавно смењен.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво