Москва: Протест британској амбасадорки због оптужби за тровање Скрипаља

Русија је упутила снажан протест британској амбасадорки у Москви Лори Бристоу сматрајући да су неосноване оптужбе Лондона да је Русија умешана у тровање бившег шпијуна Сергеја Скрипаља.

Како је саопштило руско Министарство спољних послова, с британском амбасадорком разговарао је први заменик руског министра спољних послова Владимир Титов, који је потез британских званичника назвао "отвореном провокацијом", преноси Тас.

"Русија није умешана у инцидент у Солсберију од 4. марта. Истакнуто је да Москва неће одговорити на ултиматум Лондона док Велика Британија не достави Русији узорке супстанце на које се британски истражитељи позивају, а Велика Британија не почне да се понаша у складу са Конвенцијом о хемијском оружју, која предвиђа заједничке истраге. Ми смо спремни да покренемо једну", рекао је Титов.

Како се наводи у саопштењу, изјаве Лондона неће имати смисла осим ако се не понуде узорци супстанце о којој се говори.

"Под овим околностима верујемо да је инцидент само још један бескрупулозни покушај британских власти да дискредитују Русију, а претње санкцијама неће остати без одговора", наводи се у саопштењу.

Званичници и јавност немају дилему – случај је покушај да се дискредитује Русија.

"Председнички избори су у недељу, приближава се Светско првенство у фудбалу. Због чега би Путин прљао своју кућу у овом тренутку", пита историчар Мартин Мекаули.

Да трагови јасно воде до Русије мисле званичници Европске уније и Америке. Једино Кина сматра да Тереза Меј није пружила јасне доказе. Британски шеф дипломатије Борис Џонсон захвалан је пријатељима и партнерима.

"Дали смо Русији рок до поноћи. Ако то не буду урадили, британска влада изаћи ће са одговором који ће бити снажан. Охрабрен сам подршком коју смо добили", нагласио је Џонсон.

Немачка канцеларка Ангела Меркел саопштила је да Русија мора да пружи "брзе одговоре на легитимна питања која је поставила британска влада" у вези са тровањем Скрипаља и његове ћерке.  

Британска премијерка Тереза Меј оптужила је у понедељак Русију да стоји иза напада нервним агенсом бившег руског шпијуна Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије у Енглеској пре 10 дана.

Уколико се докаже да Москва стоји иза напада на Скрипаља, Британија ће то сматрати "незаконитом употребом силе" Русије на територији Британије, рекла је она и нагласила да је Британија спремна да предузме јаче мере против Русије.

Скрипаљ (66) и његова кћерка Јулија (33) нађени су у бесвесном стању пре 10 дана на клупи у енглеском граду Солсберију и од тада се налазе у болници, а у критичном стању је и полицајац који се нашао на лицу места када су они пронађени.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво