Мејова оптужује Русију за тровање Скрипаља; Москва одговара: Циркус

Премијерка Тереза Меј саопштила је пред Британским парламентом да је за тровање нервним агенсом бившег руског шпијуна Сергеја Скрипаља и његове ћерке Јулије "врло вероватно" одговорна Русија. Оптужбе Лондона портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова оценила је као "циркус у Британском парламенту".

Уколико се покаже да Москва стоји иза напада на Скрипаља, Британија ће то сматрати "незаконитом употребом силе" Русије на територији Британије, јавља Ројтерс.

Премијерка Тереза Меј нагласила је да је Британија спремна да предузме јаче мере против Русије и навела да је Скрипаљ отрован војним нервним агенсом који се производи у Русији.

Руски амбасадор у Британији позван је на разговор.

"Постоје два уверљива објашњења за то што се догодило у Солсберију 4. марта. Или је реч о директном деловању руске државе против наше земље или је руска влада изгубила контролу над својим потенцијално катастрофално штетним нервним агенсом и дозволила да он падне у руке треће стране. Овог поподнева, шеф дипломатије позвао је руског амбасадора у Министарство спољних послова и захтевао од њега да објасни о којој од две могућности је реч", навела је Тереза Меј пред посланицима.

У међувремену, расту притисци, како Спољнополитичког комитета Британског парламента, тако и спољнополитичких саветника премијерке Меј, да Влада предузме оштру акцију.

У самом Солсберију грађани су како бесни, тако и уплашени. Бесни су на власти, јер им је требало око недељу дана да издају здравствено упозорење и саопште грађанима, који се се те недеље када је породица Скрипаљ отрована, налазили у близини, да је неопходно да деконтаминишу сву одећу и предмете, које су на себи тада имали.

"Требало би да им буде приоритет да инофрмишу локално становништво и осигурају нашу безбедност", сматра Тим Бредли, грађевински радник из Солсберија.

Захарова: Циркус у Британском парламенту

У првом реаговању Москве, тврдње британске премијерке одбачене су као политички мотивисане и засноване на провокацији.

"То је циркус у Британском парламенту. Закључак је јасан, ради се о још једној медијској политичкој кампањи заснованој на провокацијама", рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, преноси Ројтерс.

Захарова је, такође, позвала Лондон да објави резултате истраге о смрти Александра Литвињенка и Бориса Березовског, али и других "који су умрли под мистериозним околностима на британском тлу".

"Пре измишљања нових прича, нека нам неко у Уједињеном Краљевству каже како су се завршиле претходне бајке – оне о Литвињенку, Березовском, Перепиличњију и многим другим који су умрли под мистериозним околностима на британском тлу", рекла је Захарова. 

Претходно је председник Русије Владимир Путин изјавио да би Британија требало да установи шта се десило Скрипаљу, пре него што оптужи Русију.

Поставља се питање шта Британија може да предузме против Русије мање од недељу дана пред председничке изборе у тој земљи.

Прва могућност је да се протерају руске дипломате као што је то био случај после тровања Александра Литвињенка 2006. године.  

Друга могућност је увођење једностраних санкција за које вероватно неће добити подршку Европске уније. Трећа је доношење новог закона којим би много прецизније гађала санкцијама оне личности за које сматра да су умешане у ову најновију шпијунску аферу.

У међувремену, аналитичари односе Москве и Лондона описују не као хладни рат, него хладни немир, јавља дописница РТС-а из Лондона.

Скрипаља и његову ћерку пронашли су доктор и сестра, који су били у пролазу, у несвесном стању недалеко од тржног центра у Солсберију 4. марта.

Обоје су и даље у стабилном, али критичном стању.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи