Савет безбедности о Сирији, Хејлијева упозорава

САД су пред 15-чланим Саветом безбедности изнеле нацрт резолуције којом се захтева хитан 30-дневни прекид сукоба у Дамаску и источној Гути. Ако Савет безбедности не буде деловао у Сирији, деловаће САД, рекла је амбасадорка САД при УН Ники Хејли. Сиријска влада има пуно право да покуша да отклони претњу по безбедност својих грађана, поручује руски амбасадор при УН.

18.00 – Руски амбасадор у Уједињеним нацијама Василиј Небензја изјавио је да сиријска влада "има пуно право да покуша да отклони претњу по безбедност својих грађана".

17.15 – Ники Хејли упозорава да ће, уколико Савет безбедности УН не успе да делује у Сирији, Вашингтон бити спреман да, као што је то учинио прошле године, нападне ваздушну базу сиријске владе.

У току је седница Савета безбедности на којој се расправља о ситуацији у Сирији, а нарочито у источној Гути, која је под контролом побуњеника где снаге сиријског председника Башара ел Асада изводе нападе тврдећи да гађају "терористичке" групе које нападају престоницу.

САД су пред Саветом изнеле нацрт резолуције којом се захтева хитан 30-дневни прекид сукоба и тражи од генералног секретара УН Антонија Гутереса да "хитно изнесе предлоге за праћење имплементације престанка сукоба и било какво кретање цивила".

Источна Гута је у УН описана као "пакао на Земљи", преноси Ројтерс.  

Амбасадорка САД при Уједињеним нацијама Ники Хејли упозорила је да ће, уколико Савет безбедности УН не успе да делује у Сирији, Вашингтон бити спреман ако буде морао, као што је то учинио прошле године нападом на ваздушну базу сиријске владе због смртоносног напада хемијским оружјем.

"То није пут који преферирамо, али показали смо да је то пут којим можемо кренути и спремни смо да кренемо поново", рекла је Хејлиjева у Савету безбедности УН.

Руски амбасадор у Уједињеним нацијама Василиј Небензја изјавио је данас у Савету безбедности УН да сиријска влада "има пуно право да покуша да отклони претњу по безбедност својих грађана".

Како преноси Ројтерс, Небензја је описао предграђа Дамаска као "легло тероризма".

У нападима сиријске војске, њене артиљерије и ваздушних снага, од 18. фебруара је, према речима посматрача, погинуло 1.160 људи, а истовремено сиријски председник Башар ел Асад покушава да разбије последње упориште побуњеника надомак престонице Дамаска, наводи британска агенција.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво