Србин провео 17 месеци у затвору због имењака из Хрватске

Италијанска полиција је, због истог имена, презимена и датума рођења, ухапсила 48-годишњег Ивана Божовића из Србије, уместо његовог имењака из Хрватске за којим је била расписана потерница због трговине наркотицима.

Мушкарац је осуђен на шест и по година затвора, од чега је 17 месеци провео иза решетака, пре него што је утврђено да се ради о погрешном човеку, преноси хрватски портал Нет.

Иван Божовић је ухапшен 25. новембра 2012. године на граници са Словенијом, због информације истражитеља да се ради о човеку за којим је расписана потерница, због чега му је одређен истражни затвор, па је убрзо изручен Италији.

Против њега је покренут и судски поступак у којем је проглашен кривим због учешћа у кријумчарењу дроге и кажњен је са шест и по година затвора.

Тек након 17 месеци од хапшења, утврђено је да се не ради о Божовићу који је део криминалног ланца, већ о човеку истог имена и презимена, и, како је утврђено, истог датума рођења (28. децембар, 1970).

Како се наводи, до грешке у идентификацији дошло је јер му је у пасошу био наведен другачији идентификациони број.

Иако је због незаконитог хапшења тражио одштету од 300.000 евра, одлуком суда у Милану, Божовићу је досуђено 130.000 евра.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво