Словачка, највећи протести од Плишане револуције

Десетине хиљада људи протестовало је широм Словачке, захтевајући темељу истрагу убиства истраживачког новинара Јана Куцијака и његове веренице.

Демонстранти су захтевали и промене у влади. Протести су се одржали у центру словачке престонице, Братислави, као и у десетини других места широм Словачке, као и у иностранству, наводи АП.

Агенција додаје да су ово највећи протести у Словачкој још од Плишане револуције, 1989. године, која је довела до пада комунистичког режима.

Организатори протеста захтевају да се у истрагу о убиству Куцијака укључе и страни експерти, а траже и нову истрагу, достојну поверења и без људи повезаних са организованим криминалом и корупцијом.

Премијер Словачке Роберт Фицо претходно је изјавио да би амерички милијардер мађарског порекла Џорџ Сорос могао да умешан у протесте покренуте широм Словачке након убиства Куцијака и његове веренице.

Он је такође рекао да поседује информације да би на протестима могло да избије насиље, наводи АП.

Фицо, председник Словачке Андреј Киска и председник словачког парламента Андреј Данко нису успели да се договоре око заједничке декларације којом би смирили ситуацију у Словачкој након убиства Куцијака и његове веренице.

Након састанка тројице словачких званичника, Данко је рекао да нису могли да се договоре око јединствене верзије говора.

На протестима широм земље, демонстранти су захтевали темељу истрагу Куцијаковог убиства и његове веренице, убијених 25. фебруара у свом стану.

Пре него што је убијен, Куцијак је радио на причи о утицају италијанске мафије у Словачкој, као и о могућим везама мафије са сарадницима блиским Фицу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара