Конвој испоручио помоћ у Источној Гути

Конвој хуманитарне помоћи, који је недељу дана чекао испред источне Гуте, прешао је линију фронта и ушао у ту енклаву која је под контролом побуњеничких снага, саопштио је Међународни црвени крст у Сирији.

Хуманитарни конвој који је стигао у Источну Гуту у Сирији истоварио је сву донету помоћ у Думи, главном граду те области под контролом опозиције и вратио се натраг на територију коју држи сиријска влада, речено је Ројтерсу у Међународном комитету Црвеног крста у Сирији.

Наводи се да је у конвоју, који помоћ није успевао да испоручи од понедељка, када је због борби у том подручју обустављена испорука, било 13 камиона са храном.

Ројтерс наводи да је конвој сада на контролном пункту Ел Вафидин на територији под контролом сиријске владе.

Камиони су на прелазу Вафиден чекали целу недељу и чекали да испоруче вреће са брашном и храну.

Током ноћи није било ваздушних удара на источну Гуту, што је први пут од како је сиријска влада тамо започела офанзиву пре 10 дана.

Међутим, сиријска Опсерваторија за људска права саопштила је да су авиони напали град Дума у источној Гути само што су хуманитарне агенције се припремиле да испоруче храну том граду.

Становник Думе је рекао агенцији Ројтерс да авиони и даље круже небом над градом.

У међувремену је и сиријска државна телевизија известила да побуњеници у источној Гути грантирају и пуцају како би зауставили цивиле да побегну из те енклаве на прелазу Ел Вафидин.

Побуњеници, међутим, негирају да су гађали цивиле, пренео је Ројтерс.

Сиријска војска практично је поделила на два дела предграђе Дамаска, источну Гуту, при чему се снаге које напредују са истока спремају да се повежу с трупама на западном ободу енклаве, рекао је у четвртак војни командант просиријских снага, што је представник побуњеника порекао.

Поделом те територије на два дела - јужни и северни - сиријска влада још је више притисла побуњенике и десетине хиљада цивила који су се нашли заглављени у тој зони, а којих, према проценама, има око 400.000 људи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара