У нападу на руског шпијуна отрована још 21 особа

Британска полиција саопштила је да је 21 особа тражила помоћ у болници због изложености нервном агенсу коришћеном у нападу на бившег руског шпијуна Сергеја Скрипаља и његову ћерку Јулију.

Шеф полиције Вилтшира саопштио је да су само три особе и даље хоспитализоване због изложености нервном агенсу.

Скрипаљ и његова ћерка и даље су у критичном стању.

Ембер Рад, министарка унутрашњих послова Велике Британије, наводи да је употреба нервног отрова на британској територији дрзак и безобзиран чин.

"То је био покушај убиства, на најсуровији начин. Морамо избећи спекулације и омогућити полицији да спроведе истрагу до краја. Стотине официра ради даноноћно и истражује сваки могући траг. Учинићемо све да починиоци овог злочина буду приведени правди", истакла је Рад.

Бивши двоструки агент Сергеј Скрипаљ (66) и његова ћерка Јулија (33) нађени су у бесвесном стању у недељу на клупи у енглеском граду Солсберију и од тада се налазе у болници, у критичном стању, а у болницу је пребачен и неименовани полицајац који се нашао на листу места када су они пронађени.

Скрипаљ је бивши пуковник руске војно-обавештајне службе који је 2006. осуђен у Русији по оптужбама да се бавио шпијунажом у корист британске обавештајне службе МИ6.

Тада је осуђен на 13 година затвора, али је 2010. ослобођен у оквиру размене шпијуна са САД, након чега се склонио у Британију.

Руска безбедносна служба (ФСБ) тврдила је да је он почео да ради за британске тајне службе док је 1990. служио у војсци и да им је преносио информације класификоване као државне тајне, навео је Би-Би-Си.

број коментара 3 пошаљи коментар
(петак, 09. мар 2018, 08:14)
anonymous [нерегистровани]

Više im nije bio potreban!

Mnogo nelogičnosti i laži! Ovo liči na trećerazredni kriminalni film, a sve su lošiji krimi filmovi i serije ( jedino ostalo da se gledaju serije iz Nemačke, Italije i Francuske)!

(петак, 09. мар 2018, 04:57)
anonymous [нерегистровани]

Moralni deo?

Mozda je gosp. Spiun shvatio da nije bilo lepo spiunirati protiv svoje zemlje a u interesu protivnika. Moralno shvatanje ocigledno u ovom slucaju ne postoji. Za vreme ratova spiuni se nisu stedeli. Koliko stete je naneo svojoj zemlji! Zar je mislio da ce lako da prodje. Na zalost svoju porodicu je uveo u svoj problem.

(петак, 09. мар 2018, 02:39)
anonymous [нерегистровани]

Najgluplji potez

..je bio pobeci iz Rusije u zemlju koja ima anti-Ruske agende. Ko ima vece koristi od njihove smrti? On je vec preneo sta je preneo, sada je korist jedino antiruska medijska kampanja .