Аврамопулос: Време је за ново поглавље са Западним Балканом

Комесар за унутрашња питања и миграције Димитрис Аврамопулос каже да је сада тренутак да ЕУ са Западним Балканом отвори ново и ојачано поглавље у сарадњи.

"Сарадња ЕУ и Западног Балкана на питањима безбедности, миграције и управљања границама данас је важнија него икада", поручио је Аврамопулос.

Европски комесар за унутрашња питања и миграције каже да је ЕУ спремна да настави ангажман са Западним Балканом по свим безбедносним питањима укључујући контролу граница, борбу против тероризма, сузбијање радикализације, борбу против организованог и озбиљног криминала, кријумчарења људима и оружјем.

Аврамопулос се после састанка министара унутрашњих послова ЕУ захвалио Бугарској, као земљи која председава Саветом ЕУ, због стављања приоритета на целокупну сарадњу ЕУ и Западног Балкна.

"Сада имамо замах да цео регион Западног Балкана приближимо ЕУ. Он су већ део Европе и историјски и културно и географски", поручио је Аврамопулос.

Нагласио је да је важно да се по "сваку цену" избегне повратак на "мрачне странице историје" и "ребалканизација Балкана".

"Сада је тренутак да отворимо ново поглавље са регионом и да га ојачамо у интересу наше стабилности, просперитета и безбедности као и да помогнемо региону да крене напред ка својој ЕУ перспективи", закључио је Аврамопулос.

број коментара 1 пошаљи коментар
(четвртак, 08. мар 2018, 20:20)
Воронцов [нерегистровани]

Зашто не уложе средства у развој привреде?

То би био прави допринос простору бивше Југославије ( какав западни балкан кад је то углавном централни део Балканског полуострва9) јер би само брзи развој привреде омогућио опстанак ових народа на овим просторима. Без економског развоја народи са ових простора преселиће се у развијени свет, а на ове просторе доћиће неки други народи .Развој бивших југословенских простора управо би их најбоље приближио ЕУ.