Кијев плени имовину "Гаспрома"

Украјинске власти почеле су да плене имовину која припада "Гаспрому", због тога што, како кажу, руска гасна компанија не поштује одлуке Арбитражног суда у Стокхолму.

"Украјинска влада је, у складу са актуелним околностима, покренула акцију с циљем да се од 'Гаспрома' наплати изречена казна", наводи се у саопштењу украјинске владе, и додаје да је овај потез у складу са одлуком суда у Стокхолму.

Украјински премијер Владимир Гројсман поручио је да став Кијева у спору са "Гаспромом" мора бити "чвршћи и конзистентнији".

"'Гаспром' мора поштовати пресуду Арбитражног суда и поступити у складу са захтевима украјинског антимонополског регулатора и одлукама украјинских судова", изјавио је премијер.

Из "Гаспрома" је прошле недеље саопштено да је "Нафтогасу" враћена уплата за мартовске испоруке гаса и да оне неће бити ни реализоване због недоследности у анексу споразума са постојећим уговором.

Раније је Арбитражни суд у Стокхолму пресудио да ће "Гаспром" морати да исплати "Нафтогасу" 2,56 милијарди долара компензације, јер није испоручио договорене количине гаса за транзит.

број коментара 6 пошаљи коментар
(субота, 10. мар 2018, 21:01)
anonymous [нерегистровани]

Sto u prevodu znaci:

Opet se krade Ruska imovina ! Tolike milijarde su pokrali kroz taj GAS i opet im je malo ? Halo ljudi svake godine dodje zima nemoj te se igrati hladnocom !!!
Ps: Neverovatno dokle ce patiti taj Ukrainski narod od tih politicara koji su unistili Ukrainu i oteli je narodu???

(четвртак, 08. мар 2018, 18:50)
Dragan S [нерегистровани]

Ukrajinski politicari

Sve je pocelo kada su neki Ukrajinski politicari poceli sa ucenjivanjem Rusije oko transporta gasa , kradje gasa i oko ucena o produzenju koriscenja ruske baze u Servastopolju. Oni su za to svoje angazovanje bili placeni sa zapada a sada ispastaju svi ukljucujuci i Rusiju.

(четвртак, 08. мар 2018, 18:24)
anonymous [нерегистровани]

Samo se pitam

Kada će se narod Ukraјine probuditi i obračunati sa tim nacionalistima s Majdana i vratiti svojoj braći.Tamo gde su pošli nema ni braće ni prijatelja, tamo je samo sebični interes.

(четвртак, 08. мар 2018, 17:41)
Воронцов [нерегистровани]

На крају ће Украјина остати без транспорта гаса

То ће се тако завршити да ће Украјина остати без транспорта гаса.

(четвртак, 08. мар 2018, 17:32)
Воронцов [нерегистровани]

На крају ће остати без тог гасовода?

Због непозданости Гаспром ће са њима тако завршити да ће затворити гасовод. Зато се толико и подстиче рад на Северном току 2. Али и без тога ЕУ ће снабдевати гасом. Један гасовод се прави од Јамала, преко Белорусије и Пољске. Ако би се изградио Северни ток 2, заједно са Северним током 1 и Турским гасоводом то би већ било за педесет посто већи капацитет од садашњег кроз украјину. Тако ће Немачка постати најзначајнији центар за дистрибуцију у Европи, а Украјина ће остати и без прихода и без јефтиног гаса ( заправо без јефтиног гаса је већ и остала јер га купује из ЕУ по вишој цени него од Гаспрома=

(четвртак, 08. мар 2018, 17:23)
Dragan [нерегистровани]

mogu

Mogu se ukrajinci pozdraviti i sa Ruskim gasom i sa gasovodom i prihodima od tranzita.