САД избрисале Менделу са списка терориста

Амерички Конгрес коначно је одлучио да бившег јужноафричког председника Нелсона Менделу, уочи његовог 90. рођендана, избрише са списка терориста.

Сенат је једногласно усвојио закон којим се Мендели и другим истакнутим члановима његовог Афричког националног конгреса укидају ограничења путовања.

Представанички дом је још 8. маја донео истоветну одлуку a aмерички државни секретар, Кондолиза Рајс, затражила је прошлог месеца, приликом обраћања Сенату, да се Менделино име избрише са списка терориста.

"Прилично је непријатно то што и даље морам да се клоним сопствених колега - шефа јужноафричке дипломатије, да не помињем великог лидера, Нелсона Менделу", рекла је Рајсова.

"Искрено се надам да можемо да укинемо та ограничења члановима АФК јер са Јужном Африком имамо одличне односе."

Јужноафричка влада из доба апартхејда забранила је 1960. године рад АФК, а лидере странке је похапсила или протерала у иностранство.

Та одлука била је на снази 30 година.

Мендела је провео у затвору 27 година због тога што је био на челу партије која се борила против апартхејда.

По ослобађању 1990, постао је први председник Јужне Африке после апартхејда.

"Срамно је то што САД и даље третирају АФК на овај начин, који се темељи само на томе што је стари јужноафрички режим из времена апартхејда прогласио странку терористичком организацијом", изјави је Хауард Берман, председавајући комитета за спољне послове Представничког дома, који је предложио закон.

Мендела, који ће 18. јула напунити 90 година, званично је прославио рођендан у петак у лондонском Хајд парку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво