Каталонски званичници нису дочекали краља

Градоначелница Барцелоне Ада Колау и председник каталонског парламента Рожер Торент, одбили су у недељу да дочекају краља Филипа VI на пријему приређеном у његову част, пренели су шпански медији.

Краљ је допутовао у Барселону како би отворио технолошки сајам Ворлд Мобајл Конгрес, пренели су шпански медији.

Колау и Торент стигли су на пријем касније.

"Саопштили смо да нећемо да учествујемо на пријему краља, јер је једна ствар институционално примање, а сасвим друга послушност", рекла је Колау новинарима.

Према њеним речима, улога краља након 1. октобра, када је одржан референдум о независности те шпанске покрајине, била је неочекивана јер се он као шеф државе није дистанцирао од полемике.

Шпанска влада назвала је одлуку каталонских званичника неодговорном и гестом којим се уносе поделе у друштво.

На пријему краљ Филипа VI одржао је говор за око 200 званица, којима је пожелео топлу добродошлицу "у Шпанију, Каталонију и светски град Барселону".

Како преноси шпански Паис, Колау је аплаудирала тим његовим речима, док је Торент остао уздржан.

Наводи се и да је то први пут да је шпански краљ посетио Барселону од прошлог августа, када је учествовао у скупу организованом ради одавања почасти жртвама терористичких напада у Барселони и Камбрилсу.

Том приликом он је морао да издржи увреде и звиждуке дела учесника, који су тај скуп искористили како би захтевали независност те шпанске покрајине. 

У међувремену су објављени најновији подаци о подршци независности Каталоније. Истраживање Центра за испитивање јавног мњења каталонске владе показује да је подршка пала на 40,8 одсто. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи