Зашто се не воле Иран и Израел

Сукоб Израела и Ирана тиња деценијама али уз велики ризик да прерасте у буктињу. После израелског бомбардовања иранских положаја у Сирији напетост је порасла. Спремности на уступке нема ни на једној страни. Скоро ниједан однос између неке две државе није толико сложен – попут оног између Израела и Ирана.

Иран не признаје Израел, а неки његови званичници редовно позивају и на уништење те земље. За разлику од свог претходника који је Холокауст назвао "митом", садашњи председник Ирана Хасан Рохани је умеренији, па је чак и осудио "нацистички масакр Јевреја".

С друге стране, Израел тврди да иранско војно присуство у Сирији представља "црвену линију", да помаже либански Хезболах и палестински Хамас. Премијер Израела, код куће притиснут оптужбама за проневеру и корупцију, окреће се Русији од које тражи да смањи утицај Ирана.

"Израел ће наставити да спречава Иран да успостави трајно војно присуство у Сирији, да формира још једну терористичку базу из које би претио Израелу. Ипак, Иран наставља да прелази те наше црвене линије", каже израелски премијер Бенјамин Нетанјаху.

Још један двосмерни извор сукоба – Израел жели да спречи Иран да развије нуклеарно оружје. Иран нема разумевања за израелески став према Палестинцима.

"Израел користи агресију као своју политику према суседним земаљама – то су масовне одмазде, дневни упади у Сирију, Либан и друге арапске земље. Свакодневно их бомбардује, а Сирију и рутински", рекао је министар спољних послова Ирана Мухамад Џавад Зариф.

Јеврејско-персијски односи, данас сукоби – дословно су библијски. О њима пише и у Старом завету. Тадашња Персија, која је обухватала Иран и Ирак, разорила је Јерусалим 605. године пре Христа.

Јевреји су поробљени и насилно пресељени у персијске градове. Од тада, границе већине арапских земаља повучене су произвољно и последица су колонијализма, вера је јака, а богатство, захваљујући нафти, које је доскора гарантовало мир, сад буди завист и нове прохтеве.

"Америка и Израел желели су да поделе Ирак, да униште јединство те земље. Американци су желели да се мешају у наше државне послове, али наш народ рекао им је 'не' својим јединством, чврстином и заједништвом, онемогућени су амерички планови и завере", каже председник Ирана Хасан Рохани.

Иран прогнозира уништење јеврејске државе. Израел одузима право Ирану на атомско оружје. С обзиром на све то, упућени кажу у догледно време не треба очекивати побољшање односа између Израела и Ирана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи