Путин с Макроном и Меркеловом о Сирији, договорена сарадња

Руски председник Владимир Путин разговарао је о кризи у Сирији с председником Француске Емануелом Макроном и немачком канцеларком Ангелом Меркел. Саговорници су се заложили за наставак заједничких напора у циљу спровођења примирја у тој земљи, саопштио је Кремљ.

Лидери Немачке и Француске позвали су Путина да изврши "максималан притисак" на сиријску владу како би обуставила борбена дејства у источној Гути, рекао је портпарол немачке владе, а преноси Ројтерс.

Меркелова и Макрон јасно су ставили до знања да је примирје основа за напредак у правцу политичког решења у оквиру женевског мировног процеса који предводе Уједињене нације, навео је немачки портпарол.

Француски медији преносе да су се Путин, Макрон и Меркелова данас договорили да појачају размену информација о ситуацији у Сирији.

Троје лидера су у разговорима истакли значај даљих заједничких напора у циљу спровођења примирја на које је позвао Савет безбедности УН, "у потпуности и што је пре могуће", наводи се у саопштењу Кремља, јавља Тас.

"Стране су разговарале о питањима везаним за Сирију у контексту развоја ситуације у источној Гути и обезбеђивања хуманитарног приступа том и другим регионима Сирије", наводи се у саопштењу.

Москва: Помно ћемо пратити обуставу борбених дејстава

Раније данас, руско Министарство спољних послова саопштило је да Москва очекује да ће земље које подржавају антивладине снаге у Сирији обезбедити поштовање примирја на које су Уједињене нације позвале јуче усвојеном резолуцијом.

"Рачунамо на стране заштитнике антивладиних милитантних група... да обезбеде да њихови штићеници обуставе борбена дејства у интересу најбржег и безбедног транзита хуманитарних конвоја. Помно ћемо то пратити", наводи се у саопштењу објављеном на сајту руског Министарства, пренео је Ројтерс.

У јуче усвојеној резолуцији Савета безбедности УН захтева се 30-дневно примирје широм Сирије како би се омогућио приступ хуманитарној помоћи и медицинска евакуација.

Резолуција је усвојена након што су сиријске провладине снаге седам дана заредом бомбардовале источна предграђа Дамаска која су под опсадом, у једној од најпогубнијих офанзива у сиријском рату.

Иран и Сирија ће наставити нападе на предграђе Дамаска које у рукама држе "терористи", али ће у другим деловима сиријске територије поштовати резолуцију УН којом се захтева 30-дневно примирје широм земље, саопштио је начелник Генералштаба иранске војске.

Британска агенција подсећа да је више ранијих примирја брзо пропало у седмогодишњем рату у Сирији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара