Украјина, у потрази за сурогат мајкама

Једна од најсиромашнијих европских земаља - Украјина, све више постаје место где долазе парови из иностранства који не могу да имају деце у потрази за сурогат мајкама, пише "Би-Би-Си".

Младе Украјинке привлачи сума коју добијају као сурогати, али постоје и страховања да би оне могле бити жртве експлоатације.

Би-Би-Си у репортажи преноси причу Украјинке са запада земље Ане која је за сурогатство сазнала на вестима када је имала 18 година.

Пошто је завршила средњу школу намеравала је да се запосли у хотелу у родном месту. После неколико година рада у хотелу, где јој је плата била 200 долара месечно, Ана се одлучила да буде сурогат мајка, и за то је могла да заради и до 20.000 долара.

Ана каже да се определила за другу опцију јер је "желела нешто више, скупе ствари", да може да обнови кућу, купи аутомобил...

Сурогат мајка је постала са 21. годином, када је и сама имала ћерку.

Украјински закон, наиме, налаже да неко може да буде сурогат тек кад добије сопствено дете. На тај се начин, како се сматра, не везују превише за децу коју морају да предају неком другом.

Странци у потрази за сурогатима у Украјину долазе од 2015. године, када је азијска сурогат индустрија почела да јењава због оптужби о израбљивању сурогат мајки.

Украјина је једна од ретких држава која нуди јефтино сурогатство. 

"У нашу земљу долази јако пуно парова без деце - као на покретној траци", каже Ана.

Ана је као сурогат мајка у једној кијевској клиници родила дете пару из Словеније. Међутим, тврди да на клиници није имала адекватну здравствену негу. Порођај је прошао без проблема и она сада планира да буде сурогат мајка пару из Јапана.

Сем Еверингем из аустралијског удружења "Породица кроз сурогатство" наводи да је потражања за сурогатима у Украјини у последње две године "порасла за 1.000 одсто".

Сурогат мајчинство између 30.000 и 45.000 долара 

Председница одбора за здравство у украјинском парламенту, Олга Богомољец констатује да је сурогат индустрије у Украјини директна последица тешке рецесије која је земљу погађала 2014. и 2015. године.

Та индустрија, према њеним речима, није довољно регулисана, што угрожава и сурогат мајке и родитеље који их плаћају.

Сурогатство је у Украјини доступно хетеросексуалним брачним паровима који из медицинских разлога не могу да имају децу.

Дете мора да буде генетски повезана са бар једним родитељем, а цене се крећу између 30.000 и 45.000 долара.

Сурогат мајка нема право на старатељство јер се у крштеницу уписују имена родитеља који плаћају. 

Процењује се да сваке године сурогат мајке у Украјини на свет донесу 500 деце, мада о томе нема званичних података.

Таква комерцијалног сурогатства легална је и у САД, Грузији и Русији. Популарна одредишта су и Кенија и Лаос, али те државе још увек немају решен правни оквир за сурогатство.

За неке парове из иностранства потрага за сурогат мајком је неизвестан процес, а у потрази за поузданим клиникама ослањају се на форуме на интернету.

Наводи се да је медицински центар "Илаја" у Кијеву на добру гласу и да има дугу листу чекања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво