СБ УН усвојио резолуцију о примирју у Сирији

Савет безбедности Уједињених нација једногласно је усвојио резолуцију, којом се захтева да "без одлагања" ступи на снагу 30 дана примирја у Сирији како би се омогућило достављање хуманитарне помоћи и евакуације тешко болесних и рањених.

Руски амбасадор при УН Василиј Небензја рекао је да ће Москва неће дозволити произвољно тумачење резолуције.

Небнзја је поручио да Русија захтева да САД обуставе своје претње против сиријске владе.

Такође је изразио "дубоку забринутост због јавних изјава неких америчких званичника који прете агресијом сувереној држави Сирији", преноси Тас.

"Одмах да вас упозоримо: нећемо дозволити произвољно тумачење новоусвојене резолуције. Тражимо да се оконча ова неодговорна реторика. Уместо тога, сви би требало одмах да се придруже заједничким напорима да се реши сиријски конфликт на основу Резолуције 2254 СБ УН", нагласио је Небензја.

Седница је претходно била заказана за петак заказао гласање о резолуцији, а потом је за данас одложио седницу. Гласање је одложено како би се добила подршка Русије која је наглашавала да је нереално да примирје ступи на снагу одмах. 

Спонзори резолуције Кувајт и Шведска измениле су резолуцију синоћ у последњем покушају да добију подршку Русије уз одустајање од захтева да прекид ватре ступи на снагу за 72 сати.

Напори су уродили плодом, иако је америчка амбасадорка Ники Хејли оштро критиковала Русију због одлагања гласања.

У резолуцији се не помиње временски оквир када би она требало да ступи на снагу, али се захтева да хитан приступ хуманитарних конвоја и лекарских тимпова ради евакуације болесних и рањених.

У тексту се наводи да је 5,6 милиона људи у 1.244 заједница акутно угрожена укључујући 2,9 милиона људи у областима које су окупиране или је до њих тешко доћи.

Амбасадор Шведске у УН Олоф Ског рекао је уочи гласања да су "конвоји УН и тимови за евакуацију спремни да крену", преноси АП.

Резолуција позива све стране да одмах престану са окупацијом насељених области укључујући Гуту, Јармук, Фоу и Кефрају.

Савет безбедности одобрио је и један изузетак из прекида ватре наводећи да напади на екстремисте Исламске државе и група блиских Ал Каиди као што је Нусра фронт могу да се наставе.

Опсерваторија: Ново бомбардовање одмах по усвајању резолуције

У међувремену, Сиријска oпсерваторија за људска права, је сопштила да је источна Гута вечерас бомбардована, само неколико минута након што је Савет безбедности УН усвојио резолуцију.

Авиони су бомбардовали место Шифунијех који се, како наводи Опсерваторија са седиштем у Британији, налази у енклави побуњеничких снага, пренео је Ројтерс.

Број цивилних жртава и нанета штета представљају један од најгорих случајева у Сирији од како је влада у великим сукобима 2016. заузела делове сиријске провинције Алеп, која је била под контролом побуњеника.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво