Напад у центру Кабула, одговорност преузела Исламска држава

Два припадника безбедносног особља су убијена, а седам особа је рањено у самоубилачком бомбашком нападу у центру Кабула, у дипломатској четврти. Исламска држава преузела је одговорност.

У саопштењу које је објавила новинска агенција Исламске државе Амак ИД наводи да је напад извео бомбаш опасан експлозивом, чија је мета била капија седишта авганистанске обавештајне службе, преноси АП.

Авганистански званичник је напоменуо да би број убијених у овом нападу могао и да расте.

Портпарол Министарства унутрашњих послова Наџиб Даниш рекао је да се напад догодио у четврти Шаш Дарак, у близини седишта НАТО-a и Амбасаде САД, и да су у том нападу убијена два припадника безбедносног особља док је још седам особа рањено.

И талибани и Исламска држава и раније су изводили такве нападе у Кабулу, подсећа америчка агенција.

Напади и на југу Авганистана 

У међувремену, други авганистански званичник рекао је да су најмање три припадника безбедносног особља убијена у одвојеним самоубилачким бомбашким нападима у јужној провинцији Хелманд.

Портпарол провинцијског гувернера Омар Звак рекао је да су у нападу аутомобилом-бомбом убијена два војника, а један је рањен.

Авганистански војници су претходно пуцали у то возило, али је оно ипак успело да дође до улаза у војну базу у дистрикту Над Али.

У другом самоубилачком бомбашком нападу, код друге војне базе у главном граду Хелманда, Лашкар Гаху, убијен је један припадник безбедносног особља, а седам цивила је рањено, рекао је Звак.

За оба напада у Хелманду одговорност је преузео портпарол талибана Кари Јусуф Ахмади.

Истовремено, најмање 18 војника убијено је након што су талибански побуњеници у западној авганистанској провинцији Фарах напали њихов контролни пункт, преноси АП.

Давлат Вазири, портпарол авганистанског Министарства одбране, изјавио је да су још два војника рањена у нападу, који се догодио у дистрикту Бала Булук у тој западној провинцији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво