Одложено гласање о Сирији, Русија тражи додатне гаранције

Док је у Сирији настављено бомбардовање више области, у Њујорку Савет безбедности није усвојио резолуцију о једномесечном прекиду ватре у тој земљи – гласање је одложено за данас у подне по њујоршком времену. Русија која има право вета тражи додатне гаранције, а шеф Беле куће Доналд Трамп оптужује сиријски режим, Русију и Иран за лошу хуманитарну ситуацију у предграђу Дамаска – Источној Гути, упоришту побуњеника.

Ваздушни удари на подручја у Сирији не престају – на мети су били Источна Гута, Дума и Хамарија, тврде сведоци.

Сиријска опозиција саопштила је да је током недеље убијено више од 460 људи. Истовремено, побуњеници из Источне Гуте су гађали болницу у главном граду Дамаску.

У Њујорку – још једно одлагање гласања о резолуцији о једномесечном примирју. Усвајањем би се омогућило достављање хуманитарне помоћи милионима људи и евакуација тешко болесних и рањених.

"Мислим да смо сви сагласни да је потребан прекид ватре, и то хитно, одмах. И даље се води расправа о томе како то дефинисати у резолуцији, на томе се тренутно ради. Веома сам фрустриран због чињенице да Савет безбедности још није усвојио документ како би се олакшале патње сиријског народа", рекао је стални представник Шведске у УН Олаф Ског.

Западне дипломате у Њујорку оптужују Русију, кључног савезника сиријског режима, да је блокирала гласање. Москва тражи да се сви актери у Сирији сагласе са прекидом ватре како би дала свој глас за резолуцију.

"Није нам одговорено на питање какве су гаранције да ће се и побуњеници у Сирији придржавати прекида ватре из хуманитарних разлога и да неће наставити да гађају стамбене четврти у Дамаску. Желимо да резолуција буде делотворна па смо предложили формулу која би примирје учинила реалним, заснованим на гаранцијама свих који су у Источној Гути и изван ње", навео је Сергеј Лавров, министар иностраних послова Русије.

Трамп упире прстом у Дамаск 

За пораст насиља у Сирији, посебно у Источној Гути, Доналд Трамп упире прстом у Дамаск и његове савезнике.

"Оно што су Русија, Иран и Сирија урадили у последње време у Сирији је хуманитарна срамота. Ми се налазимо у Сирији из само једног разлога – да бисмо протерали Исламску државу из те земље. У великој мери смо то већ остварили", истакао је Трамп.

Број цивилних жртава и штета, пре свега у Источној Гути, представљају један од најгорих случајева у Сирији од када је влада после великих сукоба пре две године заузела делове сиријске провинције Алеп.

"Проблем са Источном Гутом заправо је присутан у свим подручјима где би требало прогласити прекид ватре – како раздвојити такозване терористичке групе од умерених побуњеника. То је веома тешко", указује Саед Харири, политички аналитичар из Дамаска.

У Источној Гути се склонило више хиљада бораца, укључујући екстремисте Ал Каиде, и одатле нападају Дамаск, упозорио је руски амбасадор у Уједињеним нацијама.

Источна Гута је више година опкољена енклава у којој у тешким условима живи преко 400.000 људи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи