Уочи гласања у УН – бомбе падају по Гути и Дамаску

Нови талас бомби засуо је предграђе сиријске престонице – Гуту, средиште побуњеника, који истовременио гађају болницу у престоници Дамаску, уочи гласања у Савету Безбедности Уједињених нација о резолуцији о 30 дана примирја у Сирији.

Како преноси Ројтерс, шести дан заредом, ратни авиони владе и њених савезника нападају ову сиријску енклаву која представља последњи побуњенички бастион у близини Дамаска.

Према наводима опозиционе сиријске Опсерваторије за људска права, са седиштем у Лондону, погинуло је најмање 462 особе, стотине су повређене, а међу жртвама је 99-оро деце.

Сиријски државни медији известили су да је једна особа убијена, а њих 58 рањено услед напада побуњеника на болницу у Дамаску.

Број цивилних жртава и нанета штета представљају један од најгорих случајева у Сирији од како је влада у великим сукобима 2016. заузела делове сиријске провинције Алеп, која је била под контролом побуњеника.

Како британска агенција наводи, све очи су упрте у Москву и главно питање је да ли ће Русија, савезница сиријског председника Башара ел Асада која има право вета у Савету безбедности УН, подржати резолуцију.

Ројтерс је претходно пренео да је Савет безбедности УН данас одложио гласање о резолуцији којом се позива на 30 дана примирја у Сирији, како би било омогућена достава помоћи и евакуација повређених, речено је у кувајтској мисији у УН, која овог месеца председава Савету безбедности УН.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је раније данас да је Русија спремна да се усагласи са резолуцијом Савета безбедности УН о Сирији, али да јој је потребна гаранција о прекиду ватре.

"Нема гаранције да (побуњеници) неће наставити да пуцају по насељеним областима Дамаска. Зато, да би резолуција била ефикасна, а ми смо спремни да се усагласимо са текстом који ће је таквом учинити, рекао је Лавров поводом резолуције о прекиду ватре, преноси Ројтерс.

Како је истакао, Москва предлажеземо формулу која би прекид ватре учинила реалним, засновану на гаранцијама свих који се налазе у источној Гути и изван источне Гуте.

Апел Путину Макрона и Меркелове

Лидери Француске и Немачке писали су руском председнику Владимиру Путину да затраже његову подршку за заседање Савета безбедности УН којим ће се позвати на хитан прекид ватре у Сирији, саопштио је неименовани извор из Јелисејске палате.

Одвојени дипломатски извори саопштили су да немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон планирају да заједно позову Путина после подне, у зависности од исхода гласања у Уједињеним нацијама.

Извор из Јелисејске палате саопштио је да двоје европских лидера разговарају са Русијом како би се постарали да она не би блокирала текст.

Светски лидери су у четвртак на седници Савета безбедности УН позвали на хитан прекид ватре у Сирији.

Шеф хуманитарних операција УН Марк Лоукок поднео је извештај Савету безбедности о, како је рекао, "хуманитарној катастрофи која се одвија пред нашим очима" у предграђу источна Гута, пренео је АП.

Шведска и Кувајт су затражили да се гласа о резолуцији којом би се наложило 30-дневно примирје како би хуманитарне агенције могле да доставе помоћ и евакуишу рањене и болесне из подручја под опсадом.

Руски амбасадор у УН, Василиј Небензја, на чији захтев је сазвана седница, уложио је амандмане на резолуцију у последњем тренутку, наводећи да предложена резолуција "једноставно није реална".

Небензја је такође оптужио светске медије за масовну кампању дезинформисања која игнорише, како је рекао, да су се на хиљаде бораца, укључујући екстремисте Ал Каиде, склонили у источну Гуту одакле нападају престоницу.

Чланови Савета безбедности су саопштили да морају да размотре руске предлоге.

Да би резолуција била усвојена, потребно је да добије девет гласова "за" и да на њу не ставе вето сталне чланице Савета безбедности УН – Русија, Кина, САД, Британија и Француска.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво