Срушено више од 50 села Рохинџа муслимана у Мјанмару

Мјанмар је булдожерима сравнио више од 55 празних села, у којима су живели муслимани Рохинџа док није кренуло насиље прошле године, саопштила је организација "Хјуман рајтс воч".

Организација "Хјуман рајтс воч" је до тих закључака дошла на основу најновијих сателитских снимака северног подручја државе Ракајн, пренела је агенција Ројтерс.

Уништење села могло би да значи и уништење доказа о зверствима које је војска Мјанмара починила након што су побуњеници Рохинџа напали 30 полицијских станица и војну базу 25. августа, страхује организација.

Војска је узвратила на те нападе у августу тако што је приморала 688.000 муслимана Рохинџа да побегну у Бангладеш, а многи од њих су убијени, силовани и отровани.

УН су ту операцију описале као етничко чишћење над Рохинџима, што Мјанмар пориче.

Мјанмар је саопштио да су снаге те земље само спроводиле легитимну кампању против, како су истакли, муслиманских "терориста".

Влада Мјанмара није дозволила истражитељима Уједињених нација и других независних мисија да дођу у подручје конфликта.

Према подацима организације "Хјуман рајтс воч", укупно су 362 села делимично или потпуно уништена.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи