Макрон има подршку 25 земаља ЕУ за дебату о будућности

Француски председник Емануел Макрон добио је подршку 25 од 27 држава чланица ЕУ за своју идеју о одржавању демократских дебата о будућности Европе касније ове године, а Мађарску и Холандију треба још убеђивати да се с тим предлогом сагласе, рекао је неименовани француски званичник.

После првобитног скептицизма који су многе земље показале у време својих изборних процеса, Макрон је сада добио подршку 25 земаља, а очекује се да ће дебате почети у априлу у већем броју тих држава чланица, рекао је новинарима саветник француског председника, преноси Ројтерс.

Пољска влада, с којом је Макрон у више наврата разменио оштре речи откако је изабран, а због питања као што су владавина права или имиграционе квоте, недавно је упутила писмо у којем потврђује да ће се придружити дебатама, навео је француски званичник.

Имајући у виду да су Пољска и Мађарска у затегнутим односима с многим западним чланицама ЕУ, пристанак Варшаве је знак да Макронова иницијатива функционише, истакао је Макронов саветник.

Дебате би требало да буду одржане уочи избора за Европски парламент 2019. године, где Макрон намерава да спречи да евроскептичне и популистичке партије стекну већу подршку у том парламенту, и нада се да ће дебата побити аргумент да је ЕУ недемократска и да јој недостаје транспарентност.

Макрон, који је ватрени европејац, лане у мају је дошао на власт уз обећање да ће европске институције учинити демократскијим и ближим људима након што је растући евроскептицизам довео до британског гласања за иступање из блока.

Током француске предизборне кампање, Макрон је рекао да ће подстицати државе чланице ЕУ да консултују свој народ током шест месеци како би се помогло да се поставе темељи Европе у наредних 10 до 15 година, а Европљанима дала могућност да разговарају о питањима детаљније него на референдуму, на којем треба само да одговоре са "да" или "не".

Предлог је да свака земља одлучи у ком облику ће консултовати грађане – кроз парламентарне расправе, онлајн анкете или телевизијске дебате и тиме унети нови дашак живота у процес европских интеграција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво