Си-Ен-Ен: 300 погинулих у Гути, користе се дотрајали лекови

Услед велике штете у источној Гути, до које је довело бомбардовање сиријских снага, лекари су приморани да користе лекове којима је истекао рок трајања и да се "гребу за воду", а број погинулих достигао је 300 за три дана, пише "Си-Ен-Ен" позивајући се на здравствене раднике и активисте. 

Најмање 260 особа је убијено, а 500 повређено од понедељка до уторка увече у источној Гути, енклави под контролом побуњеника, саопштило је Сиријско-америчко медицинско друштво (САМД).

Међутим, из групе за праћење догађаја у Сирији "Дамаск Медија центар" рекли су за Си-Ен-Ен да је данас пријављено још 45 жртава у источној Гути. 

Интензивно бомбардовање источне Гуте протеклих недеља, области за коју Си-Ен-Ен наводи да је годинама под опсадом режима Башара ел Асада, изазвало је осуде широм света. 

Организација за заштиту људских права "Амнести интернешнал" тврди да су тамо причињени "неподношљиви ратни злочини у епским размерама", док је Дечји фонд УН (Уницеф) објавио празно саопштење, а у фусноти је навео да нема речи којима би описао "патњу деце". 

Генерални секретар УН Антонио Гутерес описао је ситуацију у источној Гути као "пакао на земљи".

Скоро 400.000 људи заробљено је у источној Гути, од којих је многима потребна хуманитарна помоћ, упозоравају Уједињене нације. 

Протеклих дана породице су се повукле у импровизована подземна сконишта са ограниченим приступом храном и водом док покушавају да се склоне од интензивног бомбардовања. 

Како наводи САМД, 13 здравствених објеката је било мета напада у понедељак и уторак. 

Од тих објеката, четири су у потпуности уништена, а два су привремено обуставила своје активности. 

САМД истиче да је изгубио три здравствена радника у нападима. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво