Столтенберг: НАТО не види Русију као претњу

Генерални секретар Северноатлантске алијансе Јенс Столтенберг каже да НАТО мора да настави да тежи ка смањивању тензија и сарадњи са Русијом.

Jенс Столтенберг у интервјуу за Форин полиси напомиње да Алијанса не види никакву претњу Русије према било којој чланици НАТО-а.

"Стога сам веома пажљив што се тиче превеликих спекулација о хипотетичким ситуацијама. Оно што могу да кажем је да, уколико се догоди било шта слично Криму или Украјини, реаговала би цела алијанса, јер је НАТО ту да штити и брани своје савезнике од било које претње", одговорио је Столтенберг, упитан шта би НАТО урадио када би Русија "урадила на Балтику оно што је урадила у Украјини", пренео је Тас.

Шеф Алијансе је рекао да присуство НАТО-а за циљ има да спречи, a не да започне сукоб.

Према његовим речима, НАТО ће тежити ка сарадњи са Русијом у арктичком региону.

"Видимо повећање тензија на Северу, али морамо да наставимо да тежимо ка смањивању тензија и сарадњи, коју смо деценијама развијали са Русијом. Чак и током Хладног рата смо виђали сарадњу чланица НАТО-a и Совјетског Савеза. Морамо да будемо присутни, али на пропорционалан, одбрамбен начин", рекао је Столтенберг.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи