САД: Адвокат Ван дер Зван признао да је лагао истражитеље

Адвокат Алекс ван дер Зван признао је да је лагао америчке федералне истражитеље у оквиру истраге специјалног тужиоца Роберта Малера о руском мешању у америчке изборе 2016. године, пренео је "Ројтерс".

Специјални тужилац Роберт Малер оптужио је претходно адвоката Алекса ван дер Звана да је лагао федералне истражитеље о својим контактима са Риком Гејтсом, бившим сарадником изборног штаба председника Доналда Трампа против којег је већ подигнута отпужница због прања новца у случају који је повезан са његовим лобистичким активностима у Украјини.

Ван дер Зван се данас појавио пред судом у Вашингтону. Он је зет руског милијардера Германа Кана и радио је за једну угледну њујоршку адвокатску канцеларију, али је прошле године отпуштен.

Малерови тужиоци наводе да је Ван дер Зван, док је још радио за њујоршку фирму "Скаден", лажно тврдио да је последњи контакт са Гејтсом имао средином августа 2016. године, као и да је лагао да не зна због чега истражитељима није предат један имејл, који је заправо сам обрисао, преноси Глас Америке.

Гејтс и бивши менаџер Трамповог изборног штаба Пол Манафорт оптужени су за прање новца у вези са њиховим консултантским радом у Украјини у име про-руске владе тадашњег председника Јаунуковича.

Тужбом против адвоката Ван дер Звана, Малеров тим је заправо појачао притисак на Гејтса и Манафорта да сарађују са истрагом.

Правничку фирму Ван дер Звана је ангажовало украјинско министарство правосуђа 2012. године да припреми извештај о суђењу бившој украјинској премијерки Јулији Тимошенко која је осуђена због проневере средстава и злоупотребе положаја и провела неко време у затвору али је касније пуштена на слободу и ослобођена тих оптужби.

Прошле недеље, Малер је подигао оптужницу против 13 руских држављана и три ентитета због спровођења илегалне кампање "информационог рата" са циљем да поремете изборе 2016. године и помогну Трампу да освоји Белу кућу.

Бивши Трампов саветник за националну безбедност Мајкл Флин и Џорџ Пападопулос, својевремено саветник за спољнополитичка питања, признали су кривицу, односно признали да су лагали федералне истражитеље о својим контактима са Русијом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара