Ердоган: Просиријски конвој напустио Африн под турском ватром

Tврдећи да је конвој просиријских снага који је ушао у северозападни сиријски регион Африн био сачињен од "терориста" који су деловали независно, турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да су се вратили након што су турске снаге на њих отвориле артиљеријску ватру.

Ердоган је рекао да је претходно постигао споразум о том питању с руским председником Владимиром Путином и иранским председником Хасаном Роханијем, и упозорио да ће та група, за коју је навео да су шиитске милиције, то скупо платити, преноси Ројтерс.

"Нажалост, оваква врста терористичких организација прави погрешне кораке са одлукама које доносе. Ми то не можемо да дозволимо. Они ће то скупо платити", рекао је турски председник на конференцији за новинаре.

Раније данас, сиријска државна телевизија објавила је снимке на којима се види како конвој провладиних бораца улази у сиријски регион под контролом Курда, Африн, како би помогли у одбрани од напада турских снага.

Провладини сиријски борци су носили маскирне униформе и махали оружјем и сиријским заставама из својих возила, док су пролазили кроз контролни пункт на којем се виде ознаке курдских безбедносних снага, пренео је Ројтерс.

На снимцима објављеним на сиријској државној телевизији видело се око 20 возила с тешким пушкомтираљезима како у Африн улазе из оближњег села Нубула, наводи АП.

Kурдски званичници, за сада, нису коментарисали распоређивање војске. 

Турске оружане снаге су прошлог месеца почеле офанзиву на тај северни курдски регион у Сирији.

Просиријски борци ушли су у Африн дан након што је Турска упозорила сиријску владу да не шаље снаге у ту енклаву под контролом Курда где је у току обимна турска војна офанзива, поручивши да ће узвратити трупама ако им је циљ да заштите курдске борце.

Неколико сати уочи уласка сиријских провладиних снага, турски медији су јавили да су турске трупе и савезничке сиријске опозиционе снаге повезале велики део територије у енклави Африн са сиријским градом Азазом, који је под турском контролом, напомиње америчка агенција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво