Сиријска војска улази у Африн

Kако би помогли у одбрани против турских напада, сиријско-курдске снаге и влада у Дамаску постигли су споразум да снаге Башара ел Асада уђе у енклаву Африн.

Курдски званичник Бадран Џија Курд рекао је да ће сиријска војска ући у Африн у наредна два дана.

Додао је да ће војници бити постављени дуж границе Сирије са Турском, преноси Ројтерс.

Споразум указује на све комплекснију ситуацију на северу Сирије где су курдске групе, сиријска влада, побуњеници, Турска, Сједињене Америчке Државе и Русија заплетени у сложену мрежу непријатељстава и савезништва, наводи британска агенција.

Комплексни однос између владе у Дамаску и сиријских Курда, који понаособ држе под својом контролом већу територију од било које друге стране у сукобу, биће, како се додаје, значајан елемент у одређивању будућег курса конфликта.

Курдске "Једнице за заштиту народа" (ЈПГ) које су добиле оружје од САД, освојиле су делове северне Сирије од екстремиста Исламске државе и имају визију будућности земље која је у супротности од оне коју има Дамаск, наводи Ројтерс.

Међутим, подсећа се да, иако САД имају војно присуство у много већем делу Сирије, а ЈПГ и њени савезници контролишу крајњи исток, Вашингтон није дао подршку тој курдској оружаној групи у Африну.

Током вишегодишњег рата у Сирији, влада у Дамаску углавном је избегавала директан сукоб са Курдима и обе стране су повремено указивале да је могућ дугорочни споразум, али до тога није дошло, а председник Башар ал Асад жели да поврати контролу над целом земљом, напомиње агенција.

Курдски званичник каже да је споразум постигнут са Дамаском чисто војне природе и да нису направљени политички договори.

"Када је реч о политичким и административним питањима у региону, они ће бити договорени са Дамаском у каснијим фазама и у директним преговорима", рекао је Џија Курд, указујући на то да има и гласова који се противе споразуму.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи