Пољска влада: Моравјецки не пориче Холокауст

Влада Пољске саопштила је да коментар пољског премијера Матеуша Моравјецког да су и Јевреји били починиоци злочиина у Другом светском рату, као и Пољаци и други, а који је Израел осудио, није имао за циљ порицање Холокауста.

"Коментар премијера Матеуша Моравјецког током дискусије у Минхену ни у ком случају није имао за сврху порицање Холокауста, нити оптуживање јеврејских жртава Холокауста за одговорност за оно што је било геноцид који су починили нацистички Немци", наводи се у саопштењу које је пољска влада објавила касно синоћ, преноси Ројтерс.

Речи пољског премијера би, истиче се у саопштењу, "требало тумачити као искрени позив на отворену дискусију о злочинима почињеним над Јеврејима током Холокауста, без обзира на националност оних који су умешани у све злочине".

"На покушаје да се злочини нацистичких немачких починилаца изједначе са акцијама њихових жртава - Јевреја, Пољака, Рома између осталих - који су се борили за опстанак, требало би реаговати са одлучном и директном осудом", закључује се у саопштењу пољске владе.

Половина Јевреја убијених у холаокаусту су из Пољске

Око три милиона Јевреја који су живели у предратној Пољској убили су нацисти, а то је око половина свих Јевреја убијених у Холокаусту, напомиње британска агенција.

Пољска је, иначе, изазвала међународне критике због свог става о Холокаусту након што је усвојила закон којим се уводе затворске казне за наговештавање да је та земља била саучесник у убијању милиона Јевреја током рата.

Моравјецког је у суботу, на Минхенској безбедносној конференцији, новинар упитао да ли би, у складу са новим законом, сам новинар могао бити кажњен због тога што је у Пољској испричао причу о својој мајци, која је преживела Холокауст, а која му је рекла да су неки Пољаци сарађивали са Гестапом.

У свом одговору, Моравјецки је "јеврејске починиоце" изједначио са пољским и другим починиоцима, изазвавши критике израелских политичара и израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа, који је речи Моравјецког назвао "нечувеним".

"Наравно да то не би било кажњиво, нити би се на то гледало као на криминал, рећи да је било пољских починилаца, као што је било јеврејских починилаца, као што је било руских починилаца, као што је било украјинских, не само немачких починилаца", рекао је Моравјецки у одговору на новинарско питање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара