Нетанјаху: Иран је највећа светска претња, деловаћемо

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху каже да да ће, ако треба, Израел деловати против Ирана, а не само против његових савезника на Блиском истоку.

"Израел неће допустити (иранском) режиму да нам око врата стави омчу терора", поручио је Нетанјаху на Минхенској безбедносној конференцији, држећи у руци комад, како је навео, иранског дрона срушеног након што је ушао у израелски ваздушни простор раније овог месеца, преноси Ројтерс.

У свом првом обраћању на годишњем скупу у Минхену, израелски премијер је позвао присутне америчке и европске званичнике и дипломате да се без одлагања супротставе Ирану, а при том је показао мапу на којој је, како је објаснио, приказано растуће присуство Ирана на Блиском истоку.

Према његовим речима, Иран јача своју моћ док коалиција на челу САД против Исламске државе у Ираку и Сирији преузима територију из руку екстремиста.

"Жалосно је што се Исламска држава сабија, док Иран наступа, покушавајући да успостави своју трајну империју око Блиског истока, са југа Јемена, али и покушавајући да успостави копнени мост од Ирана до Ирака, Сирије, Либана и Газе", рекао је Нетанјаху, закључивши да је то "веома опасан развој ситуације за регион".

Тензије између Израела и Ирана су, подсећа британска агенција, порасле 10. фебруара када је протиавионска ватра отворена на израелски војни авион док се враћао из бомбашког напада на иранске положаје у Сирији.

То је био досад најозбиљнији сукоб између Израела и снага које подржава Иран, а које су базиране преко границе.

"Нећемо дозволити прекрајање истине о холокаусту"

Нетанјаху каже да Израел "никада неће дозволити прекрајање историјске истине" о Холокаусту, а то је поручио у тренутку када су поново букнуле напетости између Израела и Пољске у вези са тим питањем.

Израелски премијер навео је да су шест милиона Јевреја "убили нацисти и њихови сарадници", преноси АП.

"Никада нећемо заборавити и никада нећемо дозволити прекрајање историјске истине", истакао је израелски премијер.

У свом одговору на питање новинара, пољски премијер Матеуш Моравјецки је у суботу, такође на Минхенској безбедносној конференцији, "јеврејске починиоце" изједначио са пољским и другим починиоцима злочина.

Тај коментар је изазвао критике израелских политичара и израелског премијера, који је речи Моравјецког назвао "нечувеним".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво