Лавров: Не чините са Србијом исту грешку као са Украјином

Стављањем Србије пред избор "или са Русијом или са Западом", Европска унија чини исту грешку која је довела до украјинске кризе када се друштво поделило, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Сергеј Лавров је у интервјуу за Јуроњуз рекао да Србија има изузетно напредне односе са ЕУ и НАТО-ом, а уједно има и споразум о слободној трговини са Русијом, започела је преговоре о уласку у зону слободне трговине са Евроазијском економском унијом и одржава контакте са Организацијом за колективну безбедност (ОДКБ).

"Сматрам да је то апсолутно нормалан пут развоја спољних веза Србије", рекао је Лавров.

Изразио је наду да је Запад увидео грешке које је начинио са Украјином, поготовo, како каже, ако се узме у обзир да том земљом тренутно не управља председник већ "радикална војна струја".

Истовремено, Лавров указује да Европска унија са Србијом води преговоре око свих финансијских, економских и других питања, али исто тако јој даје сигнале да у Унију неће ући све док не призна Косово и у потпуности не преузме спољнополитички вектор Брисела, што подразумева увођење антируских санкција, преноси Спутњик.

"У савременом свету такви ултиматуми су крајње непристојни и не приличе једној структури као што је Европска унија. Ако погледате, на Балкану не постоји ниједна земља у којој амерички и европски амбасадори не би тражили да се пријатељство са Русијом прекине", истакао је руски дипломата.

То се, како објашњава, највише види у Црној Гори, са којом је Русија увек имала добре односе.

"Не разумем зашто су се Црногорци уплели у ту русофобичну кампању. Цела та иницијатива да се Црна Гора што пре увуче у НАТО у супротности је са свим обећањима, још када се обједињавала Немачка, да се Алијанса неће проширити ни центиметар", указао је Лавров.

Таква политика је у супротности са здравим разумом, будући да се на тај начин на Балкану прави конфронтациона зона, додаје Лавров, иако тврди да наш регион неће постати буре барута уколико Европа не престане да жмури на све злочине који се дешавају на Косову.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се