Курц: САД се повлаче, Кина попуњава празнину

Сједињене Америчке Државе имају економску моћ, која је јача него икада раније, али се повлаче са светске позорнице, изјавио је аустријски канцелар Себастијан Курц. Каже да Кина "попуњава ту празнину у политичком и економском смислу".

Поред "очигледне промене" глобалне равнотеже снага, Курц је у обраћању на Минхенској безбедносној конференцији критиковао Европску унију због "прилива прописа" који, како је оценио, "паралише блок" и кажњава мала предузећа. 

Осврнуо се и на безбедност граница ЕУ, пренео је британски Експрес.

"Како би осигурали мир у ЕУ, одавно смо се отарасили граница у ЕУ, али без одговарајуће заштите спољних граница ове границе су у опасности, и нешто што ми је увек изгледало незамислисливо је постало реалност, односно да ћемо опет имати контроле граница у ЕУ", рекао је Курц. 

Додао је и да се залаже за то да ЕУ повећа безбедност на својим границама. 

"Само ако ми одлучујемо ко може да дође код нас, и само ако ми сами штитимо границе можемо да осигурамо да ће и у будућности бити ЕУ без унутрашњих граница", рекао је Курц.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво