Оштре речи Лаврова и Макмастера због оптужнице против Руса

Високи руски и амерички званичници разменили су данас на Минхенској безбедносној конференцији оштре речи поводом америчке оптужнице против тринаест Руса због, како се наводи, ковања завере с циљем да поремете ток председничких избора у САД 2016. године.

Саветник америчког председника Доналда Трампа за националну безбедност, Херберт Рејмонд Макмастер, изјавио је на конференцији у Минхену да федералне оптужнице показују да САД постају "све вичније у улажењу у траг пореклу ове шпијунаже и субверзије", преноси АП.

"Као што можете да видите на основу оптужнице ФБИ, доказ је сада заиста неоспоран и доступан у јавном домену", рекао је Макмакстер руском делегату на конференцији.

Само неколико минута раније, руски министар спољних послова Сергеј Лавров је, на истој конференцији, одбацио америчке оптужнице као "обично наклапање".

"Немам одговор. Можете објавити било шта, а видимо да се оптужнице и изјаве множе и множе", рекао је Лавров на питање да прокоментарише наводе о покушајима руских држављана да утичу на исход избора у САД.

Лавров је данас указао да су амерички званичници, укључујући потпредседника Мајка Пенса, рекли да ниједна земља није утицала на изборне резултате у САД.

"Све док не видимо чињенице, све остало је пуко наклапање - извињавам се због овог израза", рекао је Лавров, осудивши "ирационални мит о глобалној руској претњи, чији трагови се налазе свуда - од Брегзита до каталонског референдума".

Лавров и Макмастер су се обратили учесницима конференције која је окупила главне светске лидере, званичнике из области одбране и дипломате, а обојицу су, након уводних обраћања, новинари засули питањима о америчкој оптужници и ширем питању сајбер-напада.

Федерална оптужница коју је у петак објавио амерички специјални тужилац Роберт Малер садржи најдетаљније наводе до сада о незаконитом руском мешању у кампању уочи избора 2016. године, делимично, како се тврди, с циљем да помогну тада републиканском кандидату Доналду Трампу да победи демократску противницу Хилари Клинтон, наводи АП.

Макмастер о сарадњи са Русијом око сајбер-безбедности

Амерички саветник за националну безбедност је коментарисао и наговештај да би САД могле да сарађују с Русијом у погледу питања сајбер-безбедности.

"Изненађен сам да постоји иједан доступан руски сајбер-експерт с обзиром на то колико је већина њих активна у подривању наших демократија на Западу. Зато бих рекао само да бисмо волели да имамо сајбер-дијалог када Русија буде искрена", закључио је Макмастер.

Говорећи о оптужбама за употребу хемијског оружја у Сирији од стране Асадових снага, Макмастер је изјавио да, упркос порицању сиријске владе, јавни извештаји показују да је сиријски председник користио хемијско оружје, те да је време да међународна заједница позове владу у Дамаску на одговорност.

Француски председник Емануел Макрон најавио је да ће Француска реаговати ако се у сиријском сукобу користи хемијско оружје против цивила, али да још није видео доказ употребе таквог оружја.

Сиријска влада је више пута порекла да користи хемијско оружје, наводећи да узима на нишан само наоружане побуњенике и екстремисте.

Протеклих недеља су, међутим, хуманитарне групе, спасилачки тимови и САД оптужили Сирију да је више пута користила отровни гас хлорин као оружје против цивила у Гути и Идлибу.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво