Пропао план о састанку Нормандијског квартета у Минхену?

Званичници Немачке, Француске, Украјине и Русије одбацили су план о одржавању састанка такозваног Нормандијског квартета о насиљу и кршењу примирја на истоку Украјине, који је првобитно требало да буде одржан на маргинама Минхенске безбедносне конференције, наводе данас неименовани дипломатски извори.

Од састанка, који је првобитно био заказан за петак, одустало се због несугласица у вези са заказивањем након што је немачки министар спољних послова Зигмар Габријел неочекивано морао да се врати у Берлин ради конференције за медије пошто је немачки новинар турског порекла пуштен из затвора у Турској, преноси Ројтерс.

Званичници сада воде билатералне састанке уместо да се састану у оквиру шире групе, наводе дипломатски извори.

"Украјина је била интензивна тема разговора током таквог билатералног састанка Габријела и руског министра спољних послова Сергеја Лаврова, који је одржан данас", рекао је немачки дипломатски извор, наводи британска агенција.

Истовремено, Лавров је данас изјавио да састанак Нормандијског квартета у Минхену није потврђен, поручивши да је Русија спремна за такав састанак ако је и немачка страна спремна за то, преноси Тас.

"Данас смо предложили више опција, које би нам одговарале у постојећем програму. Сачекаћемо, ништа није потврђено", рекао је Лавров.

Први састанак групе у такозваном Нормандијском формату одржан је у Француској јуна 2014, током обележавања 70-годишњице искрцавања савезничких трупа у Нормандији, када су лидери Русије, Украјине, Француске и Немачке одржали разговоре у покушају да пронађу решење за сукоб на југоистоку Украјине.

Фебруара 2015, руски председник Владимир Путин, немачка канцеларка Ангела Меркел, тадашњи француски председник Франсоа Оланд и председник Украјине Петро Порошенко имали су маратонске 17-сатне разговоре у Минску, када су одобрили пакет мера за примену споразума из Минска.

Након тога су одржани бројни телефонски разговори, самити и министарски састанци на исту тему.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи