Си-Ен-Ен: Светски произвођачи оружја бележе раст продаје 

Сто највећих светских произвођача оружја забележило је прошле године раст продаје од 1,9 одсто у односу на претходну, а вредност трговине је достигла 374 милијарде америчких долара, објавио је шведски Међународни Мировни истраживачки институт из Стокхолма, преноси "Си-Ен-Ен".

"Раст продаје је очекиван и ојачан имплементацијом нових главних програма о оружју, затим војних операција које су у току у неколико држава и дуготрајних регионалних напетости, што све доводи до повећања наруџбина за производњу оружја и ратне технике", наводи се у Извештају.

Произвођачи оружја у Јужној Кореји који све више снабдевају своју војску показују највећи постотак пораста од свих земаља. 

Повећана производња оружја је заправо одраз страха од могућег сукоба са Северном Корејом, па је продаја ратне опреме и оружја у тој земљи порасла за чак 20 посто у односу на 2016. и достигла осам милијарди и 400 милиона америчких долара. 

Америчке фирме задржале су се на самом врху ове индустрије с порастом продаје од четири одсто, односно на више од 217 милијарду америчких долара, што је чак 58 одсто светске трговине.

Америчка одбрамбена фирма "Lockheed Martin"  - највећи је светски произвођач - имала је раст продаје од 11 одсто у 2016. години захваљујући повећању испоруци ловаца Ф-35, као и њихове фирме "Сикорски" која производи хеликоптере. 

Ауде Флојрант из шведског института каже да је уверен да ће се раст прихода у САД вероватно наставити.

Председник Трамп, наиме, жели да повећа буџет Пентагона и обнови амерички нуклеарни арсенал.

И продаја руских фирми порасла је за 3,8 одсто, на 26,6 милијарди долара, што је нешто спорије у односу на претходне године.

Москва подстакла потрошњу  

Москва је подстакла потрошњу како би ревидирала своје војне способности, али набавка је недавно успорена због финансијске ситуације у земљи.

"Русија је озбиљно погођена падом цене нафте и плина на светском тржишту", каже Флојрант.

Он је указао на регионалне спорове, као што је ситуација са острвима у Јужном кинеском мору, што је такође главни разлог повећане продаје оружја.

Подручје је кључно због бродског саобраћаја јер је то коридор за хиљаде бродова, а богато је резервама нафте и плина. 

Због тога све земље из окружења, а то су Кина, Тајван, Вијетнам, Филипини, Малезија и Брунеји имају интересе на том акваторију. 

Од 2014. су, како се наводи, расле напетости, када је Кина пешчане спруди претворила у острва и тамо изградила аеродром, луку и наоружала савременим протиавионским системима да би упозорила америчке ратне бродове и авионе да се удаље из тог подручја

"Остале земље, попут Вијетнама, наручиле су подморнице и патролне авионе јер потез кинеских власти сматрају аспирацијом на тај територији", каже Флојрант за Си-Ен-Ен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво