Амбасадор ЕУ у Москви: Може бити опасније од Хладног рата

Маркус Едерер, амбасадор ЕУ у Русији, упозорио је да би актуелна ситуација у свету могла да прерасте у период опаснији од Хладног рата.

"Апсолутно је јасно да нико не жели повратак Хладног рата", рекао је амбасадор Едерер за Комерсант и додао да такве спекулације могу да доведу до погрешне политичке акције.

Указао је на чињеницу да су током Хладног рата склопљени неки веома важни споразуми о контроли оружја, а да данас стране нису у стању да постигну нове споразуме.

Штавише, додао је, они угрожавају постојеће споразуме, преноси Тас.

"Ако не успемо да покушамо да минимизирамо претње данас, овај период може постати опаснији од Хладног рата", упозорио је Едерер.

Говорећи о односима Русије и ЕУ, Едерер је рекао да тренутно нема сталних политичких контаката на високом нивоу, али да има пар изузетака попут прошлогодишњег сусрета високе представнице ЕУ Федерике Могерини са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом.

Европска унија, истакао је, руководи се са пет кључних политичких принципа у односу према Русије од којих један указује на потребу за селективном интеракцијом што се, према његовим речима, сада и дешава.

"Ми комуницирамо о оним питањима где се наши интереси поклапају", закључио је амбасадор ЕУ у Москви.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво