Трамп под притиском: Противим се насиљу у породици

Амерички председник Доналд Трамп суочио се са притисцима републиканаца у Конгресу који су испитивали да ли је Бела кућа исправно вршила провере запослених, а због оптужби за злостављање против његовог бившег сарадника Роба Портера.

"Противим се породичном насиљу и свако овде то зна. У потпуности се противим злостављању у породици у сваком облику. Свако то зна и скоро да то не би ни требало да се помиње", рекао је Трамп новинарима, преноси Ројтерс.

Републикански конгресмен Треј Гауди, председавајући Комитета за надзор и владине реформе Представничког дома Конгреса, рекао је да је истраживао када је Бела кућа сазнала "потенцијалне деградирајуће и дисквалификујуће информације" о Портеру, бившем секретару надлежном за питања особља.

Портер је, како подсећа агенција, Белу кућу напустио прошле недеље, након што су његове две бивше супруге изјавиле да их је он злостављао, што је он негирао.

Председник Представничког дома Конгреса Пол Рајан је у међувремену рекао да би Бела Кућа требало да побољша свој процес провере.

"Ако особа која врши насиље у породици уђе у владу, онда постоји слом у систему", рекао је Рајан на конференцији за новинаре.

Портеров одлазак, покренуо је битања о томе колико дуго су званичници, попут шефа кабинета Џона Келија знали о овим оптужбама, као и да ли је постојао безбедносни ризик од Портера у Белој кући.

Неки званичници у Белој кући и неки Трампови спољни сарадници су изнели критику на рачун Келија и тога како је водио тај случај, међутим, потпредседник Мајк Пенс је истакао у интервјуу за портал Аксиос да он веома поштује Келија, иако је истакао да је Бела кућа могла боље да се суочи са овим случајем.

"Џон Кели је одрадио одличан посао као шеф председничког кабинета САД и радујем се наставку сарадње са њим у многим месецима који су пред нама", рекао је Пенс.

Бела кућа је саопштила да је Кели затражио Портерову оставку након што је постао "у потпуности свестан" оптужби прошле среде, што је, како наводи агенција, било истог дана када је Дејли Мејл објавио фотографију на којој се види једна од Портерових бивших жена са модрицом на оку.

Како британска агенција наводи, Трамп је у неколико наврата бранио Портера без изражавања емпатије према жртвама породичног злостављања, а више од 12 жена је оптужило и Трампа за сексуалне нападе у годинама пре него што је постао председник.

Трамп је те оптужбе негирао оптужујући демократе и медије да спроводе "прљаву" кампању против њега.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи